Preskočite na glavni sadržaj

Pošiljka opreme za zaštitu, spašavanje i evakuaciju pokretnih kulturnih dobara stigla u Lavov

Pošiljka pomoći koju je Ministarstvo kulture i medija uputilo Lavovskoj regionalnoj organizaciji Ukrajinskog društva za zaštitu povijesnih i kulturnih spomenika, stigla je u Lavov.
vrijeme: 04.05.2022. -

Pošiljku s opremom za zaštitu, spašavanje i evakuaciju pokretnih kulturnih dobara, u prisustvu veleposlanice Republike Hrvatske u Ukrajini Anice Djamić, u Lavovu je preuzeo čelnik Lavovske regionalne organizacije Ukrajinskog društva za zaštitu povijesnih i kulturnih spomenika Andrij Saljuk. Ne skrivajući profesionalno oduševljenje sadržajem pošiljke, Andrij Saljuk je zahvalio hrvatskom Ministarstvu kulture i medija i prijateljskom hrvatskom narodu na pomoći koja će očuvati važan dio ukrajinske kulturne baštine.

Podsjećamo, na inicijativu Ministarstva kulture i medija RH i veleposlanice RH u Ukrajini Anice Djamić održan je u ožujku ove godine online sastanak ukrajinskih konzervatora i hrvatskih muzealaca, konzervatora i restauratora koji su izravno sudjelovali u organizaciji i provedbi zaštite nepokretnih i evakuacije pokretnih kulturnih dobara tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj. Konkretnim savjetima i uputama svojim ukrajinskim kolegama, odgovarali su na pitanja zaštite i tretiranja umjetnina prilikom evakuacije koje su im postavljali predsjednik Udruge za zaštitu kulturne baštine Andrij Saljuk te konzervatori Iryna Horban, Oleg Rishnyak i Inna Dymtruk. Bilo je tada riječi o važnosti digitalizacije i evakuacije inventarnih knjiga, popisa i snimanja umjetnina te pokretne i nepokretne kulturne baštine, kao i o potrebi nabave aparata za gašenje požara s prahom koji u slučaju požara neće oštetiti umjetnine i arhivsku, muzejsku i ostalu građu. Uz preporuke za postupanje na sastanku u ožujku identificirane su i konkretne potrebe za nabavom opreme koju će ukrajinski stručnjaci koristiti u prvom redu za evakuaciju i transport umjetnina i druge vrijedne građe te za sprečavanje dodatnih oštećenja.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija