Preskočite na glavni sadržaj

Pod sloganom 'Čitaj, lega, čitaj!' otvoren prvi Panonski festival knjige u Osijeku

U Športskoj dvorani Gradski vrt u Osijeku otvoreno je prvo izdanje Panonskog festivala knjige, čime je istočni dio Hrvatske dobio svoje mjesto za književna druženja izdavača, autora i čitateljske publike svih generacija.
vrijeme: 24.05.2023. -
mjesto: Osijek
url: https://min-kulture.gov.hr

Otvarajući festival, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je veliko zadovoljstvo što će osječka, slavonska, baranjska, cijela panonska publika od sada imati priliku uživati u druženju s književnošću – bilo kroz susrete s književnicima ili povoljnijom kupovinom knjiga domaćih autora, ali i onih iz cijeloga svijeta.
 
Ministrica je zahvalila organizatorima – Zajednici nakladnika i knjižara na ogromnom trudu i velikom entuzijazmu uloženom u pokretanje Festivala. Zahvalila je na podršci gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji zahvaljujući kojima su razgovori o suradnji na razvoju čitateljske publike i jačanju tržišta knjiga u ovom dijelu Hrvatske postali stvarnost.
 
Ministrica je podsjetila kako Vlada RH i Ministarstvo kulture i medija dugi niz godina razvijaju kulturu knjige i čitanja s nizom mjera i nacionalnih programa u okviru Nacionalne strategije poticanja čitanja kojima podržavaju autore – književnike i prevoditelje, nakladnike knjiga i časopisa, knjižare i knjižnice, organizatore najrazličitijih književnih manifestacija – tribina, festivala i sajmova.

Okupljenima su se obratili i župan osječko-baranjski Ivan Anušić, osječki gradonačelnik Ivan Radić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević te predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Slavko Kozina.
 
Panonski festival knjige jedinstven je događaj u kulturnom životu Osijeka i istočne Hrvatske koji je pokrenut s ciljem poticanja čitanja kod svih dobnih skupina, a osobito djece i mladih. Njegovo je prvo izdanje pod sloganom "Čitaj, lega, čitaj!", posvećeno kulturnim i povijesnim velikanima koji su svojim djelima obogatili kulturu panonske regije. U programu Festivala će se do 28. svibnja, uz promocije knjiga, panel rasprave i susrete s autorima naći i raznolike radionice za djecu i mlade, koncerti, izložba te bogata ponuda domaćih nakladnika uz popuste i do 70 posto.

Galerija fotografija>>>