Preskočite na glavni sadržaj

Počinje 'Treći Proces' - kulturno-umjetnički cjelogodišnji program udruge Proces

U petak, 22. ožujka, u 20 sati, u Dnevnom boravku Rojca u Puli započinje cjelogodišnji kulturno-umjetnički program 'Treći Proces'. Program otvara Matea Kovač svojim kratkometražnim animiranim filmom 'Y' i izložbom radova na čijem je temelju film nastao. Na otvorenju će publika moći poslušati razgovor s autoricom Mateom Kovač i kustosicom izložbe Paolom Orlić. 
vrijeme: 22.03.2024. -
mjesto: Pula
url: https://www.facebook.com/proces.queer

Udruga Proces svoju cjelogodišnju manifestaciju „Treći Proces“ zamislila je kao interdisciplinarni program čije su okosnice interakcija, suradnja, stvaranje sigurnih prostora za komunikaciju i izražavanje identiteta, te podizanje vidljivosti umjetnica i umjetnika koji su dio LGBTIQ+ zajednice. Naglasak je pritom stavljen na suvremene umjetničke prakse koje se bave preispitivanjem ustaljenih društvenih normi, refleksijom i kritikom društvenih odnosa, napose heteronormativnog patrijarhata.
 
„Zahvaljujući podršci koju je udruga Proces već treću godinu za redom ostvarila od Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije, Grada Pule-Pola i Turističke zajednice grada Pule, interdisciplinarni godišnji program koji udruga provodi prepoznat je kao važan dio kulturno-umjetničke, ali i aktivističke scene, kako u Puli i Istri, tako i u čitavoj Hrvatskoj.” - kazala je predsjednica udruge Ana Bačić.
 
Program je raščlanjen na tri veće cjeline - izložbeni program, glazbeno-izvedbeni, te program razgovora s književnicama i književnicima „Do ciacole con...“, a povezuje ga jedinstveni vizualni identitet koji zaokružuje sve aktivnosti, povezuje ih u cjelinu te nadilazi puku funkciju prijenosa informacije. Vizualni identitet te sve promotivne materijale za „Treći Proces“ grafički je oblikovala Vanesa Matošević.
 
Izložbeni program donosi izložbu skica i crteža u ugljenu i tušu te monotipija „Y“ Matee Kovač koji su nastajali tijekom dvogodišnjeg procesa akademskog usavršavanja crtanja akta i razvoja projekta animiranog filma financiranog od HAVC-a i Zagreb filma pod mentorstvom profesora Darka Bakliže. Na otvorenju će se i prikazati film „Y“ te održati razgovor s autoricom i kustosicom izložbe Paolom Orlić. Dio izložbenog programa je i izložba radnog naslova „Narodne_Portraits“ Matthiasa Dürra, njemačkog fotografa koji dolazi iz hrvatsko-njemačke obitelji. Izložba portreta LGBTIQ+ osoba nastaje u produkciji udruge Proces, kao rezultat umjetničkog istraživanja osjećaja pripadanja, zajedništva, te pozicije LGBTIQ+ osoba u tradiciji. Poseban trenutak u izložbenom programu predstavit će pop-up izložba radnog naslova „24 baci“. Riječ je o izložbi fotografija poljubaca LGBTIQ+ parova, koji će u u drugoj polovici godine putovati Istrom.
 
U glazbeno-izvedbenom programu središnje mjesto zauzima glazbeno-vizualno-poetski queer performans „My Boyfriends Who Have Never Met“ glazbenika Jasmina Mahmića, producenta sa izdanjima pod aliasima Le Chocolat Noir i Fiume. Izvedba je zamišljena kao polusatna glazbena poluimprovizacija sa sintesajzerima i sekvencerom te vokalom uživo.

Program razgovora sa književnicima i književnicama „Do ciacole con...“ temelji se na razgovorima o queer književnosti, umjetnosti, pisanju i čitanju s autoricama i autorima, aktivistkinjama i aktivistima, iz zemlje i regije. Program „Do ciacole con...“ kao dio „Trećeg Procesa“ nastaje u suradnji s Antonelom Marušić. Gošće “Do ciacole con…” u 2024. godini su Mirta Maslać, autorica romana Junak ili čudovište (Durieux, 2018.) i više znanstvenih radova usmjerenih prema temama feminizma, queera, psihoanalize i položaja radnica i radnika u kulturi, Suzana Tratnik, slovenska prevoditeljica, sociologinja, spisateljica i dobitnica Prešernove nagrade, te aktivistkinja koja je u LGBTIQ+ pokret uključena još od osamdesetih godina i koja je značajan trag u borbi za jednakopravnost i prihvaćanje ostavila u Sloveniji i regiji te Viktor Zahtila, aktivist, novinar i filmski umjetnik koji trenutno piše za više nezavisnih portala.

“Iako će možda najzapaženiji događaj udruge Proces u 2024. godini biti prva pulska Povorka ponosa, naš cjelogodišnji program nije zapostavljen. I ove godine odlikuje se kvalitetom, raznovrsnošću i multimedijalnošću. Njime nastavljamo već započete, ali i započinjemo nove suradnje, te održvanjem programa u različitim prostorima diljem Pule stvaramo sigurne prostore za LGBTIQ+ osobe.“ - dodala je Ana Bačić.