Preskočite na glavni sadržaj

Pišimo glagoljicom i učimo o hrvatskoj kulturnoj baštini

Knjiga 'Pišimo glagoljicom i učimo o hrvatskoj kulturnoj baštini' autora Renate Burai, Rone Bušljete Kardum i Roberta Šimraka spoj je umjetnosti, hrvatske kulture, njegovanja hrvatskog nacionalnog identiteta i poučavanja.
vrijeme: 02.08.2023. -
url: https://ug.com.hr/home/
Uoči Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva - 22. veljače, objavljena je knjiga Pišimo glagoljicom i učimo o hrvatskoj kulturnoj baštini autora Renate Burai, Rone Bušljete Kardum i Roberta Šimraka.
Knjiga Pišimo glagoljicom i učimo o hrvatskoj kulturnoj baštini spoj je umjetnosti, hrvatske kulture, njegovanja hrvatskog nacionalnog identiteta i poučavanja. Uz predgovor čitateljima knjiga daje kratki uvod i pregled o nastajanju glagoljice te prikazuje 28 slova uglate hrvatske glagoljice. Slova uglate glagoljice umjetnički je osmislio i oblikovao akademski slikar i grafičar prof. dr. art. Robert Šimrak. Svako glagoljsko slovo povezano je s određenim hrvatskih kulturnim dobrom koje počinje s prezentiranim slovom. U knjizi se prikazuje i način pisanja svakoga slova, a za vježbu pisanja nalaze se dva primjerka slova po kojima se može pisati te prostor za samostalne vježbe pisanja. Na kraju knjige nalaze se prazne stranice namijenjene pisanju uglatom glagoljicom. Knjiga je prije svega zamišljena kao pomoćno nastavno sredstvo u izvannastavnoj aktivnosti učenja pisanja glagoljice. Uz to ona je i sredstvo njegovanja hrvatske kulturne baštine i umjetnosti. Robert Šimrak svojim je umjetničkim, šarenim i veselim slovima uglate glagoljice nastojao zainteresirati čitatelja za glagoljicu i to raznim oblicima, bojama i kompozicijama.
Opširnije