Preskočite na glavni sadržaj

Performans: Glokalna umjetnost starenja

Performans Glokalna umjetnost starenja / Glocal Art of Aging održat će se 23. travnja 2022. u podne na Trgu Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu, u organizaciji udruge Kultura, mediji i edukacija – ARTHEA.
vrijeme: 23.04.2022. -
mjesto: Slavonski Brod
url: https://media-via.net/

Novi performans Glokalna umjetnost starenja snažan je performativni simbol i jedinstveno polje svijesti -  slika susreta mladih i starih predstavlja UKAZIVANJE NA PROBLEM u zapadnoj kulturi koji se treba rješavati na puno razina: filozofskoj, socijalnoj, kulturološkoj i umjetničkoj, vjerskoj..., stoji u najavi udruge Arthea.
Situacijski performativno kroz „site-specific“ umjetničku akciju (gradski Trg Ivana Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu / podne), umnožit ćemo istovremenim audio-vizualnim preklapanjem intenzivan simbolički susret mladih i starih: kroz plesni doživljaj triju plesačica, učenici (OŠ I. G. Kovačić i Obrtničko-tehničke škole) te 80 studenata na multimedijskom zadatku (Učiteljski studij, UNISB) susrest će se s 5 starijih korisnika Doma za starije i nemoćne.
Uz minimalističku, suvremenu glazbu plesnom meditacijom predstavit će se na Trgu tri zagrebačke plesačice različitih generacija: umirovljena koreografkinja i plesačica Mirjana Preis, plesačica srednjih godina Tamara Curić te učenica Gita Curić.
Učenici će osvijestiti važnost svoje egzistencijalne uloge „kretanja u susret starcima“, studenti će biti mentori koji će pod ruku voditi stare ljude nekoliko metara preko trga u susret mladima, a mladi će im darovati cvijeće i kolače… Tijekom susreta tri interaktivne generacije plesačica će potaknuti plesom tu „revoluciju nježnosti“ (Papa, Želim ti osmijeh).
Pišući o važnosti susreta i uzajamnog slušanja „mladih proroka i starih sanjara“ Papa naglašava potrebu stvarnosti mudrog ukorijenjivanja sinergijom mladih, zaigranih entuzijasta s iskusnim starcima koji žele staviti na raspolaganje to svoje bogatstvo na obostranu korist rasta.
U performansu će aktivno sudjelovati veći broj studenata snimanjem multimedijskih zadataka kao finalnih radova pri kolegiju Medijska kultura (UNISB).
U znanstvenom osvrtu na taj fenomen dijaloške aktualizacije mladih i starih, pisat će ugledni znanstvenici s glokalnim adresama: Dr. Kruno Martinac iz Melbournea, Australija, prof. dr. sc. Lino Veljak i doc. dr. sc. Suzana Marjanić iz Zagreba te spec. psihijatrije mr. sc. Jugoslav Gojković i doc. dr. sc. Vesna Srnić iz Slavonskog Broda koja je i autorica projekta.

Ovo je jedanaesti performans udruge Kultura, mediji i edukacija – ARTHEA pod financijskim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH te Grada Slavonskog Broda u području inovativnih umjetničkih praksi.