Preskočite na glavni sadržaj

'Parter ponedjeljkom' - novi SPID-ov podcast o društvenim aspektima izvedbenih i AV umjetnosti

'Parter ponedjeljkom' - novi SPID-ov podcast o društvenim aspektima izvedbenih i AV umjetnosti
S namjerom da se stvori prostor za razgovor o društvenim aspektima izvedbenih i audiovizualnih umjetnosti, Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela pokreće podcast 'Parter ponedjeljkom' zamišljen kao seriju razgovora o filmovima i predstavama domaće produkcije iz društvene perspektive.
Svaka epizoda obuhvaća jednu društveno i politički relevantnu temu, a odabrani filmovi i predstave polazište za razgovor o samoj temi i mogućnostima ili važnosti bavljenja tom temom u umjetnosti.
 
Tema prve epizode je ženska seksualnost, a gošće su dramaturginja Jasna Žmak i kazališna kritičarka Dunja Plazonja. Predstave o kojima govore su Lolipop (2019) Nataše Antulov i Aleksandre Stojaković Olenjuk i predstava Cure (2023) Tjaše Črnigoj i kolektiva Igralke. Tema druge epizode su klimatske promjene, a gošće su koreografkinja i plesačica Nikolina Pristaš i kritičarka i esejistica An Fazekaš. Film o kojem govore je Mjesta koja ćemo disati (2022) Davora Sanvincentija, a plesne predstave Priprema za sadašnje (2023) i Ljudovanje (2023) Ane Kreitmeyer.
 
Tema treće epizode je rad, a gosti su dramaturg Goran Ferčec i kustosica Vesna Vuković. Film o kojem govore je Tvornice radnicima (2021) Srđana Kovačevića, a predstave Arbajt (2021) i Arbyte 2.0 (2023) Arbajt kolektiva. Tema četvrte epizode je ratno izbjeglištvo, a gošće su istraživačice i aktivistkinje Emina Bužinkić i Marijana Hameršak. Filmovi o kojima govore su El Shatt - nacrt za utopiju (2023) Ivana Ramljaka i Dohvatiti sunce: El Shatt (2023) Ane Bilankov.
 
Tema pete epizode je mentalno zdravlje, a gošće su filmska kritičarka Dina Pokrajac i klinička psihologinja Petra Dražić. Filmovi o kojima govore su Mitch - dnevnik jednog šizofreničara (2014) Damira Čučića i Mišela Skorića i Sigurno mjesto (2022) Juraja Lerotića. Epizode moderiraju dramaturzi Antonela Tošić, Karla Mesek, koje su ujedno i izvršne urednice serijala, i scenartist Veno Mušinović.
 
Prva epizoda bit će emitirana u ponedjeljak 13.11.2023., a ostale svakog idućeg ponedjeljka tijekom studenog i prosinca. Epizode će biti dostupne na nekoliko streaming platformi. Sve informacije i linkove o projektu moguće je pronaći na web stranici: https://parter.spid.com.hr.
 
Projekt je financiran sredstvima za programe za razvoj publike Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.