Preskočite na glavni sadržaj

Ozvučenje poezije – koncertno čitanje Ane Brnardić i Zrinke Posavec

U Dardi, Vukovaru, Bilju, Đakovu i Sisku 23., 24. i 30. rujna odvija se pjesničko-glazbeni program 'Ozvučenje poezije – koncertno čitanje Ane Brnardić i Zrinke Posavec'. Pjesnikinje i glazbenice Ana Brnardić i Zrinka Posavec izvest će u školama i knjižnicama i kulturnim centrima polusatni program gdje će uz glas, violinu i druge instrumente izvoditi svoju poeziju.
vrijeme: 24.09.2021. -
mjesto: Darda Vukovar, Bilje, Đakovo i Sisak
url: https://www.facebook.com/djknjiznica

'Ozvučenje poezije' projekt je Zrinke Posavec i Ane Brnardić u okviru programa Ministarstva kulture i medija koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.
 
Multimedijalnim programom Ozvučenje poezije otvara se mogućnost doživljavanja poezije na drugačiji način. Riječ je o konceptu u kojem se spajaju glazba i poezija dviju akademskih glazbenica i pjesnikinja, a u kojem autorice istražuju veze između poezije i glazbe, između glasa koji pjeva i govori poeziju, između govorene poezije i instrumenta koji je ozvučuje. Ideja je da se ovaj inovativan pristup poeziji odvija i kroz izvedbeno-umjetnički dio i kroz razgovor s publikom o temi poezije i glazbe, te se tako potakne i doživljajni i analitički pristup poeziji kao umjetnosti.
 
Zrinka Posavec čita i izvodi pjesme iz zbirke „Pjevaj, Molly“ (HDP, Zagreb, 2020) i rukopisa „Maria Callas se baca u more“. Ana Brnardić čita i izvodi pjesme iz zbirki „Vuk i breza“ (Hena com, Zagreb, 2019) i „Postanak ptica“ (HDP, Zagreb, 2009).  Autorice nastupaju po prvi puta i kao pjesnikinje i kao glazbenice i skladateljice. Instrumenti koji se koriste u ovom performansu su glas, violina, štapići, zvono koshi, keramička ptica (okarina).
 
Pjesnikinje i glazbenice nastupit će u osnovnim školama u Dardi i Bilju, u Gradskoj knjižnici u Vukovaru i u Centru za kulturu u Đakovu.
 
Ana Brnardić pjesnikinja je, autorica pet pjesničkih zbirki, od kojih je posljednja „Vuk i breza“ (2019). Knjige poezije prevedene su joj i objavljene u Rumunjskoj, Švedskoj i Francuskoj. Uređuje knjige, piše i objavljuje književne kritike, prevodi poeziju i prozu s rumunjskog jezika, surađuje kao violinistica u različitim projektima. U njezinoj poeziji riječ je o unutarnjem doživljaju glazbe i njezine nepredočivosti. Pjesme su uređene logikom sna i bajke, pa i kad govori o svakodnevnom osobnom iskustvu. 
 
Zrinka Posavec pjesnikinja je i glazbenica, objavila je dvije pjesničke zbirke, od kojih je nova „Pjevaj, Molly“ (2020). Objavila je tri samostalna glazbena albuma, ove godine „Pjesme o ljubavi i tijelu“, u izdanju Croatia Recordsa. U njezinoj se glazbi razvija susret klasičnog i tradicijskog. Bavi se etnomuzikologijom i vokalnom pedagogijom. U njezinoj poeziji tijelo je senzualni i glazbeni instrument, a pjesme ocrtavaju polje zemaljskog i karnalnog kao i težnju za njihovom sublimacijom.