Preskočite na glavni sadržaj

Otvoreni Studio: Dora Ramljak, umjetnica u rezidenciji

Tijekom ovog tjedna, od 15. do 19. travnja, u kreativnom hub-u Prostor u Splitu, svi_e zainteresirani_e mogu se upoznati s radom Dore Ramljak, mlade umjetnice izabrane putem javnog poziva za sudjelovanje u rezidenciji “Geometrije (učenja)” provedenog početkom godine.
vrijeme: 15.04.2024. - 19.04.2024.
mjesto: Split
url: https://www.chc-prostor.com/

Dorina rezidencija u Prostoru započela je 8. travnja i trajat će do kraja mjeseca, a od 15. do 19. travnja (ujutro: 11-13 & poslijepodne: 17-19h) možete posjetiti Doru u njenom otvorenom studiju u Prostoru i kroz neformalni razgovor upoznati se s njenim trenutnim istraživanjem i radom u nastajanju, o kojem ona kaže:
 
“U svom istraživanju senzorne integracije unutar urbanih prostora, usredotočujem se na arhitektonski pejzaž kvarta, posebno istražujući plastičnost njegove modernističke arhitekture. Dominacija pravokutnih oblika služi kao moja polazišna točka, inspirirajući stvaranje kutije malog mjerila koja se moze koristiti kao objekt senzorne intehracije. Ciljam preoblikovati čvrste strukture modernističke arhitekture u staze senzorne eksploracije, transcendirajući konvencionalne granice i kultivirajući dublje razumijevanje našeg okoliša.
Paralelno s ovim istraživanjem arhitekture, oblikujem set jednostavnih vježbi koje proizlaze iz mojeg istraživanja i suradnje s plesačima. Ove vježbe, temeljene na tekstu i informirane principima senzorne integracije, nude pojedincima način da samostalno uključe i prakticiraju senzornu svjesnost.
Također, senzorna integracijska kutija koju razvijam bit će izrađena od gline, obdarena taktilnom kvalitetom koja poboljšava senzorno iskustvo. Spajajući čvrstoću modernističke arhitekture s oblikovanošću gline, ovaj inovativni alat postaje svestrana podloga za istraživanje, pozivajući pojedince da se upuste u teksture, zagonetke i taktilne elemente na opipljiv i obogaćujući način.”

Rezidencijalni boravak Dore Ramljak dio je programa “Geometrije (učenja)” kojeg podržava Ministarstvo kulture i medija RH.