Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena manifestacija Benja 2.0

Manifestacija Benja 2.0: Tjedan glagoljice 2021. otvorena je u utorak, 26. listopada, u riječkoj Palači šećerane.
vrijeme: 26.10.2021. - 30.10.2021.
mjesto: Rijeka
url: https://www.benja.hr/

Manifestacija se održava drugu godinu zaredom, a program se sastoji od demonstracije rada replike drvene tiskarske preše iz doba inkunabula, likovne radionice izrade glagoljskih slova, demonstracije trodimenzionalnoga tiskanja, predavanja o glagoljaškim temama i okrugloga stola o budućnosti Interpretacijskoga centra tiskarstva u Rijeci te Ćirilometodske rute.
 
Srećko Jelušić iz Udruge Typeflow istaknuo je na konferenciji za novinstvo da je cilj manifestacije ponajprije približiti glagoljicu djeci i mladima. Na prvoj manifestaciji prošle godine predstavljena je replika drvene tiskarske preše iz 16. stoljeća, a slične su upotrebljavali Johannes Gutenberg te u Rijeci Šimun Kožičić Benja, koji je na tom stroju tridesetih godina 16. stoljeća otisnuo šest glagoljaških knjiga.
 
Zamjenica riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan ocijenila je sjajnom inicijativu uspostavljanja Interpretacijskog centra tiskarstva u Rijeci, koji je trenutačno u Palači šećerane, a nakon završetka nove zgrade Gradske knjižnice preselit će se u taj prostor.
 
„Prilika je to da naši najmlađi sugrađani saznaju kako su se tiskale knjige prije 500 godina, ali i da kroz novu i danas dostupnu 3D tehnologiju mogu proučavati ovo staro pismo i vjerujem da će im taj spoj novog i starog biti izuzetno zanimljiv“, ocijenila je Krpan.
 
Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković ocijenio je da je glagoljicu najispravnije promatrati kao kulturnu baštinu, a ne samo kao pismo.
 
Manifestaciju Benja 2.0: Tjedan glagoljice 2021. organiziraju Udruga TypeFlow, Grad Rijeka i Gradska knjižnica Rijeka, a partneri su Sveučilišna knjižnica Rijeka, Filozofski fakultet Rijeka, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka i Muzej grada Rijeke. Manifestacija završava 30. listopada.
 
Izvor: Hina