Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren edukativno-prezentacijski centar za podvodnu arheologiju sv. Nikola u Zadru

Obnovom i revitalizacijom kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru otvoren je edukativno - prezentacijski centar za podvodnu arheologiju koji će djelovati u sklopu UNESCO-ovog Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.
vrijeme: 09.04.2024. -
mjesto: Zadar
url: https://min-kulture.gov.hr/
Riječ je o projektu vrijednom četiri milijuna eura, kojeg je na inicijativu Ministarstva kulture i medija i uz potporu Grada Zadra, pripremio Međunarodni centar za podvodnu arheologiju a sufinanciran je putem Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa „Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadra“ unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Novi zadarski centar, otvorili su izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.
 
Zahvalivši i čestitavši svima koji su svoje znanje i umijeće utkali u obnovu tog jedinstvenog kompleksa, ministrica je izrazila zadovoljstvo što je ovaj projekt započet i završen u sinergiji Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, Grada Zadra i Ministarstva kulture i medija.  „Ovakvim projektima pokazujemo koliko se isplati revitalizacija kulturne baštine i kako spomenici kulture mogu postati važan element gradskog razvoja“, istaknula je ministrica i dodala kako se obnovljenim prostorima otvaraju dodatne mogućnosti znanstvene, obrazovne i kulturne djelatnosti ovom jedinstvenom istraživačkom središtu, jednom od 25 UNESCO-ovih centara u području kulture na svijetu i trenutno jedinom UNESCO-ovom centru u Hrvatskoj. Posebno je zahvalila vodstvu i stručnjacima MCPA koji su svojim radom centru osigurali obnovu statusa Centra 2. kategorije u zaštiti podvodne kulturne baštine u svijetu, što je potvrđeno 2022. godine u zahtjevnom evaluacijskom postupku europskih stručnjaka na Izvršnom odboru UNESCO-a.
„Drago mi je što novi život ovog kompleksa započinje hommageom Valteru Dešpalju“, istaknula je ministrica podsjetivši na velikana hrvatske glazbene scene i večerašnjeg koncerta koji će kao prvi u obnovljenom prostoru biti izveden njemu u čast. Osvrnula se također na važnost MCPA u doprinosu istraživanju podvodne arheologije na međunarodnoj sceni. Podsjetila se razdoblja kako je zajedno s bivšim ministrom Jasenom Mesićem, radila u ministarstvu Bože Biškupića i kada je sudjelovala u pregovorima o donošenju UNESCO- ove  Konvencije o zaštiti podvodne arheologije. „Hrvatska se snažno politički zalagala za tu konvenciju, kako bi se zaštita podvodne arheologije digla na novu razinu, što smo kasnije i potvrdili brzom ratifikacijom konvencije i osnivanjem MCPA“, naglasila je ministrica.
 
Pozdravne riječi uputili su i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, voditelj regionalnog ureda za znanost i kulturu UNESCO-a Siniša Šešum i ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru Mladen Pešić.

Galerija fotografija