Preskočite na glavni sadržaj

'Otisci zvuka' Hrvoja Hiršla u zagrebačkoj Galeriji Bačva

Umjetnik i dizajner Hrvoje Hiršl u četvrtak će u Galeriji Bačva Meštrovićevog paviljona izvesti performans ''Otisci zvuka'', tijekom kojega će nastati serija s osam slika, 'otisaka' koji će biti izloženi na istoimenoj izložbi 30. studenog u Galeriji PM.
vrijeme: 24.11.2022. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.hdlu.hr

Autorovi umjetnički projekti često su na razmeđi diskursa suvremene i medijske umjetnosti, a glavne teme su mu ograničenja medija, automatizacija, kompleksni sustavi i kibernetika. Radi zvučne, svjetlosne i interaktivne instalacije, slike i crteže.
Ova je njegova izložba dio ciklusa „Limit reprezentacije“ započetog istoimenim tekstom iz 2019., a riječ je o sintezi  istraživanja koje Hiršl provodi proteklih trinaest godina.
Sam umjetnik kaže da želi naglasiti neodvojivost umjetničkog čina od umjetničkog djela - umjetničko djelo kao dokument umjetničkog procesa i istraživanja. 
"Slike su fizički dokument tog procesa, tek onda se uvidi što je stvaranje slike. To je stvaranje memorije, stvaranje otiska, utiskivanja čestica na površinu, premještanje čestica pod nekom silom", ustvrdio je.
Po njegovim riječima, otisci su po svojoj prirodi snimci različitih informacija na određenoj površini, čime je izgledno da su koncept i postupak izrade umjetničko djelo, a nastale slike samo su dokumentacija tog čina.
Hiršl je 2012. bio finalist Nagrade Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog umjetnika u dobi do 35 godina starosti. Dobitnik je više stipendija u inozemstvu.
Sudjelovao je i na izložbi Documenta 13 u Kasselu (Njemačka), kao dio programa AND AND AND te bio jedan od predstavnika Hrvatske na Bijenalu dizajna u Londonu 2016.
Dosad je imao 17 samostalnih i više od 40 grupnih izložbi. Član je AR.S (algoresearch.systems) istraživačkog kolektiva i osnivač I’MM_ Media Lab-a u Zagrebu.
Na njegovoj izložbi u Domu HDLU-a, koja ostaje otvorena do 18. prosinca, će biti predstavljena i video dokumentacija izrade slike, te performativne izvedbe.

Izvor: Hina