Preskočite na glavni sadržaj

Ostaju važeći uvjeti održavanja profesionalnih - uvedene izmjene vezane za održavanje amaterskih kulturno - umjetničkih programa i manifestacija

Stožer civilne zaštite RH donio je 30. kolovoza 2021. Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.
vrijeme: 01.09.2021. - 15.09.2021.
url: https://min-kulture.gov.hr/

Navedenom Odlukom na snazi ostaju važeći uvjeti održavanja profesionalnih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija, ali su uvedene izmjene vezane za održavanje amaterskih kulturno - umjetničkih programa i manifestacija. Odlukom je dopušteno održavanje amaterskih kulturno - umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima isključivo uz obvezu predočenja EU digitalne COVID potvrde za sve prisutne osobe (izvođače, gledatelje i dr.), dok je na otvorenom prostoru dozvoljeno održavanje bez obveze predočenja EU digitalne COVID potvrde, ali uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 
Epidemiološke mjere definirane Odlukom stupaju na snagu 1. rujna 2021., a određuju se u trajanju do 15. rujna 2021. Nastavno na donesenu Odluku, Hrvatski zavod za javno zdravstvo uskoro će objaviti novu Preporuku koja će detaljnije definirati uvjete i način održavanja proba i izvedbi amaterskih kulturno - umjetničkih programa i manifestacija.
 
Uvjeti održavanja profesionalnih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija ostali su nepromijenjeni te je i dalje njihovo održavanje dozvoljeno na dva načina:
 
1. bez obveze predočenja EU digitalne COVID potvrde, ali uz isključivo sjedeća mjesta i obvezu predočenja ulaznice te pridržavanje mjera propisanih posebnim Preporukama HZJZ-a, kojima je dodatno propisano ograničenje dozvoljenog broja prisutnih osoba, obveza fizičke udaljenosti i sl.
 
2. uz obvezu predočenja EU digitalne COVID potvrde za sve prisutne osobe čime su događanja izuzeta iz svih protuepidemijskih ograničenja poput obveze nošenja maski, fizičke udaljenosti, broja prisutnih osoba i sl.

Organizatori profesionalnih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija dužni su  i dalje pridržavati se mjera propisanih Preporukom za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija od 1. srpnja 2021.
 
Vezano za izvedbe kulturno umjetničkih programa u vrtićima i školama, dodatno ističemo da su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja 26. kolovoza donijeli Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022. u kojima se među ostalim preporuča da se posjete ustanovama (primjerice izvođenje kazališne predstave i sl.) ograniče na najmanju moguću mjeru uz preporuku da eventualni posjetitelji imaju digitalne COVID potvrde.