Preskočite na glavni sadržaj

Opširnije

'S veseljem pozivamo bake i djedove te njihove unuke da nam se pridruže na radionicama i zajedničkim radom stvore Bajku 21. stoljeća. 

Kada se spomenu bajke vjerojatno se prvo sjetimo princeza i vitezova, dvoraca, začaranih prostora, patuljaka, vila i vilenjaka, čarobnih štapića i neobičnih zapleta. Jednako tako tradicionalne bajke su vrlo prepoznatljive i u kolektivnoj memoriji nepromjenjive. No kako se svakodnevnica mijenja postoji potreba za drugačijim pristupom i ponovnim pisanjem poznatih priča. Tako će jedna Crvenkapica možda snimati Youtube videe o svojim putovanjima, Pepeljuga rudariti kripto valute, a Šegrt Hlapić graditi čitave svjetove u Minecraftu. Polazna točka reinterpretacije bajki jesu one same, no ovaj pristup omogućava formiranje suvremenog narativa utemeljenog u aktualnoj svakodnevnici i društvenim pojavama i promjenama koje transformiraju odrastanje i bivanje u zajednici uopće. 
U maniri alternativnog pripovijedanja, pod vodstvom ilustratorice Nikoline Žabčić nove će priče ispričati polaznici radionica. Kroz jednostavnu igru zajednički će stvoriti jedan narativ pozivajući se na njima poznate motive iz bajki i potom iste oslikati, nacrtati, oblikovati. Potom će se oni prezentirati kao jedinstveni storyboard te će ih zajedno s umjetnicom ujediniti u jedan rad. 

Radionice će se održati ovih datuma: 16. i 17.10., 23. i 24.10. i 30.10. Polaznici odabiru samo jedan datum od ponuđena tri vikenda. 
Radionice se održavaju u Galeriji GMK na adresi Šubićeva 29 (ulaz sa Martićeve ulice - u suterenu) od 10 do 13h. Na radionice se mogu prijaviti djedovi i/ili bake sa svojim unucima starije predškolske dobri do prvih par razreda osnovne škole. Radit ćemo u malih grupama pazeći na sve mjere sigurnosti.
Prijave na radionice na: info@g-mk.hr ili telefonski, putem SMS-a ili Whatsup poruke na 0918831721 (Maja Pavlinić)'

GMK