Preskočite na glavni sadržaj

Odabran pobjednik natječaja „Printanje zelene budućnosti kreativnih industrija“

„CASEin“ projekt istraživanja i projektiranja novog biorazgradivog organskog materijala kao alternative jednokratnoj plastici pobjednik je natječaja „Printanje zelene budućnosti kreativnih industrija“ kojeg zajednički organiziraju Sveučilište VERN', Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
vrijeme: 19.07.2023. -

„Materijalom CASEin sustavno se rješava problem hiperprodukcije jednokratne plastike kao i drugih zagađivačkih materijala koji se koriste u izradi jednokratnih ambalaža. CASEin je materijal na bazi mliječnog proteina kaseina, a budući da je dvokomponenetan strukturalni dijelovi se sastoje od piljevine, ostataka kave ili suhog lišća“, objasnio je autor projekta, produkt dizajner i mag. art. Toni Bilić.
„U skladu s tim ovaj novi materijal sustavno doprinosi racionalnijem iskorištavanju organskog otpada i nusproizvoda industrije u svrhu očuvanja okoliša, a pogodan je i za izradu u kućnoj radinosti kao zamjena za jednokratne ambalaže. Lokalnu zajednicu će se educirati i poticati na proizvodnju putem sadržaja na društvenim mrežama, a nakon što se istroši, CASEin se može iskoristi za različite potrebe u vrtlarstvu čime se vraća prirodi i započinje novi životni ciklus“, dodaje autor.

Ocjenjivački žiri u sastavu Izvorka Jurić (predsjednica žirija, AF, Studij dizajna), Danko Friščić (Akademija likovnih umjetnosti), Andrea Hercog (AF, Studij dizajna), Branimir Lazanja (Sveučilište VERN') i Anka Mišetić (AF, Studij dizajna) prepoznao je inovativnost ovoga projekta te njegovu održivost u kontekstu odgovornosti prema okolišu i društvu, zbog čega je odluka o izboru bila jednoglasna.
„Stručni ocjenjivački sud je prepoznao ovaj 100 posto održivi, biorazgradivi i potpuno organski materijal koji je nastao spajanjem ostataka, kao inovativno rješenje koje ne samo da doprinosi razvoju zamjenskih održivih materijala već u dizajnu svojeg sustava djelovanja potiče pojedinca i lokalnu zajednicu da se uključe u zajedničko stvaranje održivije stvarnosti“, komentirala je predsjednica žirija Izvorka Jurić.

Cilj natječaja bio je potaknuti studente, umjetnike i kreativce na stvaranje okolišnih i društveno održivih projekata u segmentu upcyclinga, downcyclinga i recyclinga.

Odabrani radovi moći će se razgledati na izložbi „Ozelenjavanje kreativnih industrija“ koja će se održati u okviru ovogodišnje međunarodne znanstvene konferencije „Creative Future Insights – Creativity 360˚“, 14. i 15. rujna na Sveučilištu VERN'.