Preskočite na glavni sadržaj

Obnovljeno vinkovačko kazalište otvara se 'Pouzdanim sastankom' Joze Ivakića

Obnovljeno i preuređeno vinkovačko Gradsko kazalište Joze Ivakića gledateljima će nakon obnove vrata otvoriti 4. travnja premijernom izvedbom komedije 'Pouzdani sastanak' Joze Ivakića u režiji Vladimira Andrića. najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u kazalištu.
vrijeme: 04.04.2024. -
mjesto: Vinkovci
url: https://www.kazaliste-vinkovci.hr/

"Ovoliko ulaganje u kulturu u Vinkovcima se ne pamti. Prošle godine otvorena je nova Gradska knjižnica i čitaonica, a ove, naše u potpunosti obnovljeno i preuređeno kazalište i zahvalni smo Gradu Vinkovcima što čuje potrebe nas kulturnjaka", rekao je redatelj predstave i ravnatelj Gradskog kazališta Joze Ivakića, Vladimir Andrić.
 
Kada su razmišljali kojom bi predstavom mogli otvoriti kazalište, nekako se sam po sebi kao jedino moguće rješenje nametnuo Joza Ivakić, po kojemu kazalište nosi ime te su se odlučili za njegov "Pouzdani sastanak" koji su podnaslovili kao "komediju o politiki i birtiji", istaknuo je Andrić.
 
Napomenuo je da će ulaznice za premijeru biti besplatne te je pozvao građane da ih preuzmu na blagajni kazališta
 
Dodao je i kako je u foajeu kazališne zgrade izložen originalni rukopis "Pouzdanog sastanka" Joze Ivakića. "To je knjiga koju je Joza Ivakić napisao prije 110 godina i gledatelji će prije ulaska u kazališnu dvoranu imati prigodu vidjeti taj rukopis koji je i danas jako aktualan, a koji smo mi malo modernizirali i prilagodili današnjim vremenima", napomenuo je Andrić.
 
Glavnu ulogu birtaša Gjuke Kolundžića u predstavi igra umirovljeni vinkovački glumac Dušan Gojić koji je, kako se prisjetio, zadnji put glumio u vinkovačkom kazalištu prije 53 godine.
 
"Bilo je to 1971. godine prije odlaska na studij. Prošle godine sam proslavio 50. obljetnicu od prve profesionalne predstave i drago mi je da me je ravnatelj Andrić pozvao da se priključim glumačkom ansamblu u ovoj predstavi", kazao je Gojić rekavši kako su ga mlađi članovi glumačkog postava oduševili svojim profesionalnim pristupom.
 
Najavljena je i vinkovačka premijera predstave za djecu "Bajka sva od šećera", u režiji Sare Lustig koja je i autorica teksta, a koja je rađena u koprodukciji s Kazalištem Virovitica u kojem je premijerno izvedena u listopadu prošle godine. Ta je premijera na rasporedu 8. travnja, a njome će biti otvoren i vinkovački dio programa Lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
 
Po riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, koji je novinarima dao izjavu uoči konferencije za novinare u kazalištu, svečano otvorenje same zgrade kazališta bit će 6. travnja uz prigodni program.
 
"Mislim da će se našim sugrađanima svidjeti ono što smo napravili. Svaka intervencija na području kulture je intervencija koja znači ulaganje u samu dušu jedne zajednice i sredine. Prošle godine u Vinkovcima smo otvorili novu zgradu knjižnice, narednih dana otvorit ćemo obnovljeno kazalište, a u tijeku su i radovi na obnovi zgrade Galerije likovnih umjetnosti Slavka Kopača. Puno radimo jer želimo da budemo ono što stalno ističemo da jesmo, grad kulture", rekao je Bosančić. (Hina)