Preskočite na glavni sadržaj

Objavljen Europski akt o slobodi medija - MFA

Europska komisija je 16. rujna objavila Europski akt o slobodi medija koji predlaže nova pravila za zaštitu medijskog pluralizma i neovisnosti u Europskoj uniji. 
vrijeme: 16.09.2022. -


Predloženi dokument među ostalim uključuje zaštitne mjere protiv političkog uplitanja u uredničke odluke i nadzora. Fokus se stavlja na neovisnost i stabilno financiranje javnih medija, kao i na transparentnost vlasništva nad medijima i raspodjelu državnog oglašavanja. Također se utvrđuju mjere za zaštitu neovisnosti urednika i otkrivanje sukoba interesa. Dokumentom će se riješiti i pitanje koncentracije medija i osnovati novi neovisni Europski odbor za medijske usluge sastavljen od nacionalnih medijskih tijela.

Prijedlog je popraćen Preporukom kojom se utvrđuje niz dobrovoljnih najboljih praksi prikupljenih iz tog sektora,  usmjerenih na promicanje uredničke neovisnosti i veće transparentnosti vlasništva. Preporukom se pruža paket dobrovoljnih mjera koje medijske kuće trebaju razmotriti, kao što su uvjeti za neovisno stvaranje uredničkog sadržaja, zatim strategije za osiguravanje dugoročne stabilnosti proizvodnje informativnog sadržaja te osnaživanje novinara za sudjelovanje u ključnim odlukama za funkcioniranje medijskih kuća.
 
Poveznica na službenu objavu: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_5504