Preskočite na glavni sadržaj

Obilježavanje jubileja Talijanske drame riječkog 'Zajca' uz predstavu za djecu i dokumentarni film

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca će u petak, 26. studenog, obilježiti 75. godišnjicu svoga postojanja. Na isti datum kada je 1946. godine izvedena prva predstava tada novoosnovaog ansambla Talijanske drame 'Il burbero benefico / Ćudljivi dobrotvor' Carla Goldonija, bit će upriličena dva programa kojima će se obilježiti jubilej jedinog stalnog profesionalnog talijanskog ansambla koji djeluje izvan granica Italije.
vrijeme: 26.11.2021. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

S početkom u 18 sati bit će premijerno izvedena predstava za djecu „Eclissi“ / „Pomrčina“ autora i redatelja Nenada Pavlovića. Budući je riječ o neverbalnoj predstavi za najmlađe, moći će ju pratiti sva djeca.
 
Predstave i programi za djecu oduvijek su jedan od glavnih ciljeva Talijanske drame.
 
Ovoga puta publika će moći doživjeti priču o dva lika koji su od samog nastanka osuđeni na udaljenost. Dva klauna, koja utjelovljuju Sunce i Mjesec, traže način da se napokon susretnu.
 
Klaunski model igre dopušta neposrednu komunikciju s publikom, dok cirkuski i lutkarski elementi omogućuju postojanje luckaste magije. Ipak, prava magija se dogodi tek na kraju: njihov prvi kontakt – nama pomrčina – njima označava blistavi trenutak spoznaje da nisu sami.
 
Ulogu Sunca tumači Serena Ferraiuolo, a Mjeseca Andrea Tich. Dramaturginja je Nina Pavlović, scenografiju i kostimografiju potpisuje Ivan Botički, glazbu Petar Eldan, a svjetlo Nenad Pavlović. Suradnik za mađioničarske trikove je Domagoj Ivanković.
 
Središnji dio svečanosti počinje u 20 sati kada će biti prikazan dokumentarni film snimljen upravo za ovu obljetničku prigodu,  uz financijski doprinos Talijanske unije, „Voci - passato, presente e futuro del Dramma Italiano / prošlost, sadašnjost i budućnost Talijanske drame” autora Chiare Boscaro, Marca Di Stefana i Antonija Simonea Giansantija. U filmu se koriste zanimljivi arhivski materijali i izmjenjuju se s intervjuima sa svim živućim članicama i članovima Talijanske drame. Film vodi kroz najvažnije događaje i trenutke Talijanske drame kroz riječi i slike onih koji su tu povijest doživjeli i stvarali. Film je rađen za one koji već dobro poznaju Talijansku dramu, ali i one koji će se prvi put upoznati s talijanskom manjinom u Hrvatskoj i Sloveniji kroz jednu od najvažnijih kulturnih institucija.