Preskočite na glavni sadržaj

Obilazak tvornice Cemex Hrvatska dd. i dviju fresaka slikara Vjekoslava Paraća i Joke Kneževića u Solinu

Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse/ projekt Motel Trogir u suradnji s tvrtkom Cemex Hrvatska dd organizira posjet tvornici cementa u Solinu, 7. i 9. lipnja. 
vrijeme: 07.06.2022. - 09.06.2022.
url: http://slobodneveze.wordpress.com/

Vodstvo će biti organizirano u dva navedena termina (dvije grupe po pet posjetitelja), radi ograničenog pristupa tvornici, odnosno arhivskoj građi koju ćemo ovom prilikom vidjeti te se upoznati s poviješću tvornice. Poseban naglasak i vrlo važan segment ove ture jest posjet dvjema zidnim slikama autora Vjekoslava Paraća i Joke Kneževića koje se nalaze u krugu tvornice (i koje su u studenom 2016. uvrštene u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske, kao preventivno zaštićeno kulturno dobro RH).

Freske „Solinska karavana uz Kozjak“ i „Prvi solinski odred na Dinari“ nastale su 1957. godine, kada su se dvojica umjetnika odazvala pozivu Uprave tadašnjeg “Dalmacijacementa”, a slikane su u tehnici fresco-secco, identičnih dimenzija, kako navode službeni izvori. Restaurirane su oko 1970. godine, kada je na njih nanesen zaštitni lak, a zbog tamnjenja laka boje su prigušene i prevladavaju smeđi tonovi. Zidne slike nalaze se u prostorima nekadašnje upravne zgrade “Dalmacijacementa”, u krugu tvornice koja je u doba nastanka djela nosila ime “Prvoborac”, odnosno današnje zgrade pogona u Svetome Kaju.

Povijest tvornice i freske će predstaviti Sanja Mužić, koordinatorica za arhivu Cemexa.

Zbog ograničenog broja posjetitelja, prijave se primaju isključivo putem maila slobodne.veze@gmail.com 

Posjet tvornici Cemex dio je aktivnosti projekta Motel Trogir 2022. koji podržavaju Zakada Kultura nova i Ministarstvo kulture i medija RH.