Preskočite na glavni sadržaj

Novosti na platformi Croatian.film

Novosti na platformi Croatian.film
Kišni jesenski dani nerijetko se doimaju kao savršeni izgovor za provesti slobodno vrijeme doma uz dobar film. Stoga vam ekipa s platforme Croatian.film u nastavku donosi 3 nova kratkometražna filma uvrštena u njihovu bazu koja možete pogledati besplatno i 2 dugometražne pomno birane preporuke!
Stanar (Borna Zidarić, 2020)
Roko mjesecima nije plaćao stanarinu, a sada mu je preostalo manje od 24 sata da te dugove podmiri. Pokušat će mirnim i racionalnim razgovorom sa svojim bližnjima doći do najbezbolnijeg rješenja. Film je premijerno prikazan u programu Kockice u sklopu 18. izdanja Zagreb Film Festivala.

Amerika (Borna Zidarić, 2020)
U ovom kratkometražnom trileru pratimo trojicu mladića koji spremaju se opljačkati otmjenu obiteljsku kuću. Iako njihov plan zvuči vrlo jednostavno, mnogo je čimbenika na koje nisu računali. Film je prikazan na Danima hrvatskog filma 2020. godine.

Bez lica (David Lušičić, 2020)
Film prati postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku, Franji Tuđmanu, neposredno prije njegova svečanog otkrivanja. Prikazima prosvjeda građana i policijske straže koja spomenik štiti od ljudskog prisustva usmjerava se pažnja na širi društveni kontekst. Film je prikazan na mnoštvu festivala: Sarajevo Film Festivalu, ZagrebDox, a na Liburnia Film Festival odnio je nagradu za najbolji regionalni film.
 
Dva dugometražna filma koja povezuje zajednička tema odnosa među braćom i sestrama pronađite u nastavku i pogledajte sa užim članovima svoje obitelji: 

Lijepo mi je s tobom znaš redateljice Eve Kraljević

Mia je vesela, otvorena, ima Downov sindrom, ne mari previše za modu i voli ljude. Eva kroz deset godina kamerom bilježi svoja druženja s Mijom kako bi pokušala razumjeti njihov odnos, nadići međusobne razlike i zbližiti se sa sestrom. Ovaj srednjometražni dokumentarac intiman je i vedar portret odrastanja dviju sestara koje kroz svoje različitosti uče o drugačijoj perspektivi od one vlastite.

Na ZagrebDox-u i Liburnia Film Festivalu 2015. godine ‘Lijepo mi je s tobom znaš’ odnosi nagrade publike, dok na Sarajevo Film Festivalu osvaja EDN Talent Grant.

Ne zaboravi disati redatelja Martina Turka

Bratska ljubav je natjecanje, pokazivanje bliskosti kroz pobjede i poraze, trčanje kroz polja i hrvanje. Braća Peter i Klemen su nerazdvojni, no kada stariji Peter započne vezu sa Sonjom njihov odnos pada u drugi plan. Kroz niz nevolja koje proizvodi Klemen uči o samostalnosti, ali i promjenjivosti odnosa s ljudima koji ga okružuju. ‘Ne zaboravi disati’ intimna je drama o odrastanju s mnoštvom prizora prirode koji prate sazrijevanje dva brata.

Film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu te na Zagreb Film Festivalu u sklopu programa PLUS, a na Festivalu slovenskog filma 2020. godine odnio je nagradu Vesna za najbolji dugometražni igrani film i za najbolju fotografiju.

• • • 
 
Platforma croatian.film sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija u sklopu Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra u sklopu Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti, sredstvima Grada Zagreba te sredstvima Društva hrvatskih filmskih redatelja
 
Nositelj projekta je umjetnička organizacija Zagreb Film Festival