Preskočite na glavni sadržaj

Nova knjiga Inoslava Beškera 'Mediteran u književnosti' u izdanju Profila

Nakladnik Profil objavio je knjigu 'Mediteran u književnosti' Inoslava Beškera, eruditski vodič kroz ključna poglavlja i motive mediteranske književnosti od Homera do našeg doba, nastao u dijalogu tog istaknutog novinara i profesora s njegovim studentima.
vrijeme: 25.11.2021. -
url: https://www.facebook.com/ProfilKnjiga/

Inoslav Bešker (1950.) filolog je i novinar raznovrsnih interesa, među kojima su mediteranistika, morlakizam, odnosno antropologija religije. Rodom je iz Splita, gdje je proveo formativne godine i maturirao u Klasičnoj gimnaziji. Na Sveučilištu u Zagrebu diplomirao je sociologiju i magistrirao novinarstvo, na Sveučilištu u Milanu doktorirao je poredbenu slavistiku. Znanstveni je savjetnik u filologiji, a viši znanstveni suradnik u informacijskim i komunikacijskim znanostima. Novinar je od 1967. godine, a dopisnik iz Rima od 1989.
 
Svestrani Bešker profesor je južnoslavenskih jezika i književnosti u Italiji 1996. – 2013. (L’Orientale u Napulju, La Sapienza u Rimu, Alma mater u Bologni), a slavenskih književnosti i kroatistike u Hrvatskoj od 2009. (naslovni redoviti profesor na Sveučilištu u Splitu od 2013.). Uz to profesor je komunikacijskih znanosti na Sveučilištu u Dubrovniku i kodirektor godišnje Međunarodne konferencije o novinarstvu i informacijskoj tehnologiji u Dubrovniku (IUC).
 
Objavio je znanstvene knjige i ine radove u svakome od svojih znanstvenih područja te više od 30.000 različitih novinarskih priloga. Dobitnik je više nagrada, među kojima su Kiklop (za "Filološke dvoumice"), Otokar Keršovani (za životno djelo u novinarstvu), Otto von Habsburg i Joško Kulušić (za promicanje ljudskih prava).
 
"Mediteran u književnosti" druga je knjiga Inoslava Beškera u izdanju Profila. Godine 2019. objavljena je knjiga "Riječ po riječ: leksikografsko – filološke postile", izbor iz jedinstvenog etimološkog rječnika kojeg od 2009. autor objavljuje na stranicama Jutarnjeg lista.
 
Riječ je o eruditskom vodiču kroz ključna poglavlja i motive mediteranske književnosti, od Homera do našeg doba.
 
U ovom fascinantnom tekstu kroz inteligentnu, znanstveno iznimno potkrijepljenu mrežu poveznica spajaju se grčki mit sa suvremenim krimićem, plaže Troje s predgrađima Barcelone, romantičarski nacionalizmi sa suvremenom imigracijom kako bi se ispričala priča o "kolijevci civilizacije" viđene očima onih koji su oduvijek bili njezini svodnici i najveći zavodnici – pisaca.
 
Knjiga "Mediteran u književnosti" prva je i zasad jedina objavljena knjiga Inoslava Beškera nastala u dijalogu s njegovim studentima diplomantima i doktorandima. Njezin su kostur predavanja koja im je držao, s natuknicama u prezentacijama.
 
"Trebalo je samo kostur popuniti inim tkivom, dodati aparat, i knjiga je takoreći sama izronila. U kolegijima u kojima je sazrela zajednički smo razmišljali, malo se i prepirali, te se rado smijali. Nastojao sam, uz puno poštivanje podataka, prenijeti u knjigu i ponešto te radosne suradničke atmosfere", rekao je Bešker o knjizi.
 
Joško Božanić u svojoj recenziji ističe kako se davno nije pojavila knjiga s tako širokim tematskim dijapazonom i s takvom dubinom promišljanja mediteranološke tematike. "Usporediva s Matvejevićevim 'Mediteranskim brevijarom', ova je knjiga događaj u hrvatskoj kulturnoj i znanstvenoj javnosti", ocjenjuje Božanić.
 
Knjiga će premijerno biti predstavljena na Pulskom sajmu knjiga, u petak, 26. studenoga.
 
Izvor: Hina