Preskočite na glavni sadržaj

NMG@Praktika: Marko Dajak - Garnitura pokreta

Otvorenje izložbe Marka Dajaka 'Garnitura pokreta' u okviru ciklusa NMG@PRAKTIKA održat će se u četvrtak, 31. ožujka u 20 sati, u galeriji kluba Kocka, Dom mladih Split. Izložba ostaje otvorena do 7. travnja 2022.
vrijeme: 31.03.2022. - 07.04.2022.
mjesto: Split
url: https://mavena.hr/nmgpraktika_marko-dajak-garnitura-pokreta/

(...) Marko Dajak u multimedijalnoj izložbi Garnitura pokreta prati odnos između tradicionalnih ustanova, suvremenih galerija, kolekcionara, publike i writera. Koristi interdisciplinarne metode i različite medije (fotografija, grafika, žica, lightboxevi, umjetnička knjiga…) kako bi istražio utjecaj „umjetnosti na vlakovima“ na društvo općenito, ali konkretno na suvremene umjetničke prakse.
Rad je prvenstveno zamišljen u formi artist booka - knjige umjetnika koja je dio većeg rada prostorne instalacije promjenjivog postava.
Između svega što je predstavljeno izložbom (a postav se uvijek prilagođava prostoru), knjiga umjetnika je tu u ulozi prezentacije svih popratnih pojava koje dolaze uza scenu grafita na vlakovima te obuhvaća Dajakovu višegodišnju umjetničko-istraživačku praksu, podsjećajući na težinu i vrijednost analognih medija, koji za razliku od digitalnih medija imaju tendenciju bolje zadržati sjećanje, otvarajući tako još jednu temu - onu vezanu za prolaznost i kratkotrajnost pisanog traga, života, ideala.
Prostorna instalacija Garniture pokreta sadrži izvorne radove i dijelove prisvojene s vlakova, okupljajući tako niz predmeta: električni vodovi, originalni natpisi, uniforma i drugo.
Garnitura uključuje i panel, odnosno metalnu ploču koja predstavlja vlak, a na kojoj su izložene grafičke matrice izrađene na predlošcima fotografija koje približavaju atmosferu željeznice.
Prozori vlaka prenamijenjeni su u lightboxeve s fotografijama writera u akciji, čime dobivamo ekskluzivni pristup tim gerilskim trenucima brzog djelovanja i anksioznog iščekivanja. (...) Opširnije
- iz predgovora, Katarina Duplančić, kustosica izložbe