Preskočite na glavni sadržaj

Najveći filmski festival za mlade Giffoni Film Festival gostuje u šibenskom Arsenu

Giffoni Film Festival, festival talijanskog filma i najveći svjetski filmski festival za djecu i mlade počinje 8. ožujka u Kući umjetnosti Arsen te tijekom četiri dana donosi 28 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, kao i filmsku radionicu.
vrijeme: 08.03.2023. - 11.03.2023.
mjesto: Šibenik
url: https://kucaarsen.hr/

Sve počinje u srijedu, u 18 sati, vrhunskim talijanskim filmom Govori Fantozzi u kojem će uživati djeca, mladi, ali vjerojatno ponajviše odrasli ljubitelji sedme umjetnosti, a ulaz na projekciju je slobodan za sve! Festival su danas u Kući umjetnosti Arsen najavili ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić, generalni direktor festivala Jacopo Gubitosi te gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
 
- Suradnja poput ove nam je jako važna i ponosni smo što je Giffoni ponovno u Hrvatskoj i to u Kući umjetnosti Arsen. Puno truda, energije i rada uložili smo u program Art kina Arsen i program Bubamarac, a početkom jeseni nadogradili smo sve s programom Filmski kukuriku kreiranim s ciljem da se naši mladi sugrađani zaljube u filmsku umjetnost. Do sada je na projekcijama u sklopu tog programa bilo gotovo 1500 djece i mladih, što je impresivan broj s obzirom na veličinu našeg grada. Dovesti najveći svjetski filmski festival za djecu i mlade u ožujku je jedna fantastična priča za Šibenik i našu mladu publiku – kazala je uvodno Gorana Barišić Bačelić.
 
U sklopu festivala u Kući umjetnosti Arsen će do 8. do 11. ožujka biti prikazano više kratkih, četiri igrana i dva dokumentarna filma, omaž Paolu Villaggiu, povijesnom protagonistu talijanske komedije, s dokumentarcem o njegovom legendarnom liku, Fantozziju i s jednim od njegovih najuspješnijih filmova smještenih u svijet djece.
 
Svi odabrani filmovi govore o delikatnim temama, koje posebno dodiruju svijet djece i mladih. Upravo zato projekcije će biti obogaćene kratkim moderiranim diskusijama pod vodstvom šibenskog glumca Leona Lučeva, kroz koje će se mladima pružiti mogućnost da podijele svoje dojmove i razmišljanja o temi iz filma.
 
- Ukupno će oko 600 djece posjetiti projekcije tijekom festivala, a osim samih projekcija, tu su i radionice na kojima će se s djecom raditi na produkciji filma o Šibeniku. Nadamo se da će sve što za djecu radimo u Arsenu, dugoročno ostvariti kvalitetnu inteligentnu, kritički orijentiranu publiku – istaknula je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Generalni direktor Giffonija Jacopo Gubitosi kazao je kako su jako sretni što Giffoni festival gostuje upravo u Šibeniku te kako je od početka s Tvrđavom kulture Šibenik ostvarena odlična suradnja.
 
- Hrvatska s Italijom dijeli iste ciljeve, ideale i vrijednosti i zato nema boljeg mjesta za novu suradnju. Gledat ćemo kratke, duge i dokumentarne filmove te s djecom iz Šibenika raditi na portretiranju ljepota grada. Pred nama je zanimljiv program, ostvaren zahvaljujući zajedničkom trudu. Želim vam sretan festival! – kazao je Gubitosi u Kući umjetnosti Arsen.
 
Gradonačelnik Šibenika Željko Burić zahvalio je organizatorima Giffonija što su baš Šibenik odabrali kao lokaciju festivala posvećenog djeci i mladima.
 
- Posebno mi je drago što se festival događa u Kući umjetnosti Arsen, dvorani koja je nekada bila filmska dvorana i služila njegovanju filmske umjetnosti. Hvala Tvrđavi kulture i njezinom timu. Šibenik je opet pokazao da je zahvaljujući kulturi doživio svoju revitalizaciju. Pokazali smo da multikulturalnost koju ovaj grad njeguje može revitalizirati grad, a Šibenik kroz Giffoni ovih dana postaje središte kulturnog zbivanja u Hrvatskoj – istaknuo je gradonačelnik Burić.
 
Organizator festivala je Giffoni Experience, u sklopu projekta Italia Experience – il cinema italiano promosso da Giffoni nel mondo, podržanog od Ministarstva kulture Republike Italije, Uprave za film i audiovizualnu umjetnost uz partnersku suradnju Kuće Umjetnosti Arsen.
 
Giffoni Film Festival u Kući umjetnosti Arsen bit će svečano otvoren u srijedu 8. ožujka u 18 sati projekcijom filma Govori Fantozzi, omažu Paolu Villaggiu, ikoni talijanske kinematografije, u kojem se sam glumac pojavljuje u ujedno posljednjoj i dirljivoj izvedbi.

Ulaz na sve projekcije u sklopu Giffoni Film Festivala je slobodan, a ulaz je moguć do popunjenja kapaciteta kina. Detaljni program po danima provjerite u našem kalendaru događanja.