Preskočite na glavni sadržaj

Muzeji i galerije Konavala obilježavaju 100-tu obljetnicu smrti Vlaha Bukovca

Muzeji i galerije Konavala obilježavaju 100-tu obljetnicu smrti Vlaha Bukovca
Bukovčevu veliku obljetnicu Muzeji i galerije Konavala kao baštinici Kuće Bukovac obilježavat će tijekom cijele 2022. godine, održavanjem brojnih i raznovrsnih programa s ciljem stvaranja novih publika i otvaranja novih pitanja o baštini vezanoj za Bukovčevo nasljeđe. 
vrijeme: - 31.12.2022.

Predavanja
Kroz program javnih događanja koja će se održavati svaki četvrtak u Kući Bukovac kustosi Muzeja i galerija Konavla tijekom godine planiraju pedesetak izlaganja temeljena na životu i radu Vlaha Bukovca, njegovoj obitelji i ostavštini. U siječnju će interes biti na obitelji Fagioni i Bukovac, Cavtatu 19. stoljeća te samoj Kući Bukovac. Slijede teme vezane za školovanje Vlahe Bukovca, njegovo slikarstvo i djelovanje, potom teme vezane za utjecaj umjetnika u široj zajednici, njegovo direktno nasljeđe i njegove bibliografe.
Bit će riječi i o temama vezanim uz pitanja konzervatorsko restauratorskih radova te pitanja muzeoloških pristupa prezentaciji građe Kuće Bukovac. 
 
Edukativni program
Kroz cijelu godinu, subotom će se u Kući Bukovac odvijati edukativni program za djecu, u vidu igraonica i redovne Šarene školice. Tijekom srpnja i kolovoza edukativni program za djecu na engleskom i hrvatskom jeziku vodit će američka profesorica Mary Radonic.

Noći muzeja iz Kuće Bukovac igrat će se live tombola. Izvlačit će se 100 brojeva sa sto crtica iz života Vlaha Bukovca koja će se moći pratiti putem live streama. Nagrade su proizvodi iz muzejske suvenirnice Kuće Bukovac.
 
Izložbeni program
U obljetničkoj godini, u suradnji sa HRZ-om priprema se izložba o konzervatorsko restauratorskim radovima na djelima Vlaha Bukovca, a za travanj je najavljena izložba Vlaho Bukovac u kolektivnoj memoriji Cavtata autorice Helene Puhare.
 
Izdavački program
Za Bukovčev rođendan, u srpnju je planirano izdavanje velike monografije Vlaho Bukovac autora Igora Zidića. U istom mjesecu objavit će se i treći broj ciklusa slikovnica Vlaho Bukovac pod nazivom Odrastanje 3. u kojoj nas autorica Lidija Crnčević vodi u prve slikarske pohode Vlaha Bukovca, a ilustracije kao i u ostatku ciklusa potpisuje Nora Mojaš.
Krajem godine Muzeji i galerije Konavala planiraju izdavanje kataloga Vlaho Bukovac na razglednicama, autora Nika Kapetanića.
 
Virtualni sadržaji
U Kući Bukovac će se tijekom godine nekoliko puta predstaviti novi virtualni sadržaj za Kuću Bukovac u kojemu je bogata i zanimljiva platforma Bukovac.migk.hr na kojoj se nalaze Bukovčevi rukopisi i fotodokumentacija, izložba namještaja Kuće Bukovac te audio vodiči po postavu Kuće Bukovac. Zanimljivosti čitajte u rubrici Virtualni MIGK i na muzejskom blogu.
 
Tijekom ljetnih mjeseci planirana su i gostovanja istraživača života i djela Vlaha Bukovca te intervencije u javnom prostoru Cavtata kako bi se promoviralo obljetnicu, a time i interes za Bukovca i njegov cavtatski muzej.
 
Program je osmišljen u skladu sa trenutnom financijskom i epidemiološkom situacijom, a službene najave događanja pratite na mrežnoj i Facebook stranici Muzeja i galerija Konavala.


(Naslovna fotografija (c) migk.hr)