Preskočite na glavni sadržaj

MUZA: Koncert ALUMNI 100

Koncert ALUMNI 100 održava se 16. listopada 2021. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u okviru ciklusa Lisinski subotom. To je prvi svečani koncert u nizu koncerata kojima Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu svečano obilježava 100. obljetnicu osnutka.
vrijeme: 16.10.2021. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.muza.unizg.hr/
Na programu su djela hrvatskih skladatelja Stanka Horvata, Milka Kelemena i Natka Devčića, koji su, svaki na svoj način, utrli put hrvatskoj glazbi 20. stoljeća, a svaki je od njih bio i sam student, a potom i profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.
Solistice Martina Filjak (klavir) i Jadranka Gašparović (violončelo) nakon diplome na Muzičkoj akademiji izgradile su respektabilnu inozemnu karijeru. Maestro Nikša Bareza, koji će ravnati Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije i sam je bivši student Muzičke akademije, a ovim koncertom obilježava 60 godina od završetka studija dirigiranja na toj ustanovi. Pijanistica Martina Filjak za izvedbu Kelemenova Koncerta za klavir i orkestar 2007. je godine odlikovana godišnjom nagradom Vladimir Nazor, a violončelistica Jadranka Gašparović praizvela je njoj posvećen Ljetni diptih Stanka Horvata 2000. godine. Istarska suita Natka Devčića nezaobilazna je repertoarna skladba hrvatske glazbe 20. stoljeća.
Opširnije