Preskočite na glavni sadržaj

'Mučenik', diplomska predstava zagrebačkih i splitskih studenata

Predstavu 'Mučenik', koja predstavlja suradnju triju institucija - Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Splitu te Gradskoga kazališta mladih Split, može se premijerno pogledati 25. lipnja 20 sati, u Gradskom kazalištu mladih Split. ​Reprize su na rasporedu 4. i 5. srpnja u 20 sati, na pozornici Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.
vrijeme: 25.06.2022. - 05.07.2022.
mjesto: Split, Zagreb
Ispitna produkcija „Mučenik“, djelo nagrađivanog njemačkog dramatičara Mariusa von Mayenburga u prijevodu Dubravka Torjanca, diplomski je ispit Bojana Brajčića, studenta Odsjeka kazališne režije i radiofonije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te studenata Odsjeka za glumu Umjetničke akademije u Splitu (Stipe Jelaska, Lara Jerončić, Nika Petrović, Petar Salečić i Luka Šatara).
Mentor režije je izv. prof. art. Tomislav Pavković (ADU), a mentor glume izv. prof. art. Goran Golovko (UMAS).
 
Iz najave...
'Mayenburgov „Mučenik“ komad je koji problematizira brzorastuće širenje neokonzervativizma Europom, koje nas zapravo ne zanima. Tema usporedno upozorava i na inertnu konzumerističku kaljužu u kojoj živimo, koja nas zapravo ne zanima. „Mučenik“ apostrofira i posljedice ideoloških previranja. Ali to nas već ozbiljno ne zanima. Dostupnost informacija djeci? Ne zanima nas.
Ravnozemljaštvo i ignoriranje znanstvenih činjenica - ne zanima nas.
Spolni odgoj ili vjeronauk u školama? Zanima nas, ali sporadično.
Delikvencija kod djece – ne! Socijalni slučajevi – noup! Mizoginija u državnoj ustanovi – no! Reforma školstva – niente!'