Preskočite na glavni sadržaj

Motovun Film Festival od 26. do 30. srpnja

Motovun Film Festival od 26. do 30. srpnja
Motovun Film Festival od sutra, 26. srpnja do subote, 30. srpnja po 24. put donosi najbolje nezavisne filmove iz cijelog svijeta. Festivalski selektori posebno su ponosni na ovogodišnji program prepun nagrađenih naslova na najvažnijim svjetskim smotrama.
 
vrijeme: 26.07.2022. - 30.07.2022.
mjesto: Motovun
url: https://motovunfilmfestival.com/
Program otvara Put pod noge, dugometražni prvijenac iranskog redatelja Panaha Panahija, optimistični film ceste, kojeg možemo nazvati svojevrsnom Malom Miss Amerike Iranske visoravni. Ovaj uradak nagrađen na prestižnim festivalima, donijet će veseli odmak od svakodnevice u aktualnim zahtjevnim vremenima, a upravo to je cilj ovogodišnjeg motovunskog izdanja uz progovaranje o teškim temama.

Jedan od atraktivnijih naslova u programu je Sveti pauk iranskog redatelja Alija Abbasija, napeti krimić koji prati novinarku u istrazi ubojstva serijskog ubojice. Zar Amir Ibrahimi za ovu je ulogu ovjenčana u Cannesu nagradom za najbolje glumačko ostvarenje. S nagradom publike na Sundanceu dolazi finski film Cure, cure, cure o tri djevojke kojima se nakon upoznavanja svjetovi okrenu naglavce.

Među stotinjak filmova u ovogodišnjem programu je i moćni špijunski triler Dječak s neba redatelja Tarika Saleha, nagrađen za najbolji scenarij u Cannesu. Nagradu za najbolji debitantski film u canneskom programu Izvjestan pogled dobio je Ratni konj redateljica Gine Gammel i Riley Keough, najstarije unuke Elvisa Presleya. U fokusu su isprepletene sudbine dvojice mladih pripadnika plemena Lakota, a impresivne uloge ostvarili su neprofesionalni glumci, pripadnici spomenutog plemena.

Cijenjeni njemački redatelj Andreas Dresen donosi istinitu priču o majci koja je izbavila sina iz Guantanama. Film Kurnaz protiv Busha ovjenčan je na Berlinaleu nagradama za najbolju glavnu ulogu i scenarij. Sa Srebrnim medvjedom za režiju s istog festivala dolaze Dragulji u odjeći, meksički film o borbi tri žene protiv kriminalnog kartela. Prvi put u programu je i film redatelja koji se nalazi na ratištu – Nosorog Olega Sencova koji se bori na strani ukrajinske vojske.

Na Brdo filmova dolaze i dvije domaće poslastice, upravo nagrađene u Puli. Film Nosila je rubac črleni ovogodišnjeg člana motovunskog žirija Gorana Dukića osvojio je nagradu publike te Zlatnu arenu za epizodnu mušku ulogu (Ljubo Zečević), dok Glava velike ribe redatelja Arsena Oremovića stiže s priznanjem za najbolju glumicu, Lanu Barić koja se u ovom festivalskom izdanju predstavlja i kao redateljica svog kratkometražnog prvijenca Snjeguljica.

Pored ovog, u programu su još 24 kratkometražna filma od kojih oni europski konkuriraju i za Europsku filmsku nagradu. Počasnu nagradu Maverick Motovuna ove godine dobit će beogradski redatelj Goran Marković čiji su hitovi Nacionalna klasa i Majstori, majstori u ovogodišnjem popratnom programu. Priznanje za više od pola stoljeća djelovanja primit će ugledni asistent kamere Ranko Mitić koji je snimio više od 300 filmova, a motovunskoj će publici biti predstavljen kultni kratki dokumentarac Mala seoska priredba.

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Švedska. Uz prikaz suvremenih ostvarenja trenutačno najuzbudljivije europske kinematografije, bit će to prilika i za otkrivanje dragulja iz švedske filmske riznice. Posebno zanimljiva bit će projekcija nijemog horora  Vještice: Povijest magije kroz stoljeća, nastalog prije točno sto godina. Pravu atmosferu strave dočarat će uživo braća Alen i Nenad Sinkauz, vodeći domaći skladatelji filmske glazbe, koji su za ovu priliku uglazbili ovaj kultni film. Publiku će zabaviti i svojevrsna karaoke projekcija dokumentarca Abba: The Movie.

Među glazbenim poslasticama je i dokumentarac Ljeto soula (… ili kada se revolucija nije mogla prenositi) u režiji genijalnog Questlovea, frontmena grupe The Roots. Zasluženo prozvan jednim od najboljih glazbenih dokumentaraca u zadnjih nekoliko godina, reputaciju je nakon nagrada publike i žirija na Sundanceu konačno potvrdio i Oscarom za najbolji dokumentarni film. Ovo će ostvarenje biti prikazano u posebnom ambijentu hotela Roxanich, kao i dodatna projekcija filma Sveti pauk.

Uz glazbene filmove, publiku očekuje i uobičajeno bogat zabavni program. Prvog dana nastupit će grčka etno-ska-punk atrakcija Koza Mostra, a u nastavku festivala i Đutko i Plodovi zemlje, Miriiam, Gustafi, Cinkuši i DJ Mario Kovač. Sve navedeno uz brojna popratna umjetnička događanja doprinijet će slavlju života kakvo već godinama sustavno donosi ovaj festival.

Ulaz na koncerte je slobodan, dok se ulaznice za filmski program mogu kupiti na blagajni festivala ili online putem poveznice: https://www.mojekarte.hr/hr/group/602900/motovun-2022.html