Preskočite na glavni sadržaj

'Mladi na mreži' - projekt Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij

Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij iz Pule pokrenula je novi projekt namijenjen učenicima srednjih škola – Mladi na mreži – koji će nizom različitih programa educirati polaznike te ih potaknuti na kreativno i umjetničko stvaralaštvo. Prva online edukacija bit će održana 16. studenog u Gimnaziji Pula, čiji će učenici pogledati prvu video lekciju o digitalnom marketingu predavača Miška Macolića Tomičića.
vrijeme: 16.11.2021. -
mjesto: Pula
url: https://metamedia.hr/

Projekt adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, online edukacijskih programa te participativnim projektima koji omogućuju preobrazbu iz pasivnih konzumenata u aktivne stvaratelje, kritičare i komentatore. Ciljevi su povećanje socijalne uključenosti kroz suvremenu kulturu i umjetnost, poticanje partecipacije, osobnog razvoja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena putem korištenja novih medija i tehnologija, te unapređenje kreativnih i socijalnih vještina zahvaljujući zanimljivim i prilagođenim kanalima, platformama i formatima.
 
Projekt započinje online edukacijama, a učenici iz srednjih škola u Puli, Rovinju, Buzetu i Bujama odabrali su po tri radionice između izrade GIF animacija, stickera i emojija, remikisiranja glazbe u Fruity Loopsu, snimanja i editiranja videa za TikTok (online platforme), uvoda u digitalni DJ-ing na PC aplikacijama, osnova umjetničke fotografije za Instagram i uvoda u digitalni marketing. Prva online edukacija bit će održana 16. studenog 2021. godine u Gimnaziji Pula, čiji će učenici pogledati prvu video lekciju o digitalnom marketingu predavača Miška Macolića Tomičića. Tom će prilikom on održati i prvo online mentorstvo na kojemu će odgovarati na pitanja učenika vezana za praktični dio edukacije, odnosno realizaciju zadataka iz video lekcije. Na narednom susretu učenici će pogledati drugi dio video lekcije te uz mentorsku podršku dovršiti svoje radove. 
 
U sklopu projekta će za sve polaznike biti organizirana i tri predavanja o Gig ekonomiji, Fake Newsu i medijskoj pismenosti i kompetencijama, putem kojih će razvijati kritički odnos prema medijima i društvenim mrežama. Mladi će samostalno i u grupama primijeniti stečeno znanje kroz sukreiranje umjetničkih sadržaja za online platforme koji će biti predstavljeni javnosti putem četiri natječaja – za GIF animacije, stickere i emojije, glazbeni spot na TikToku, Instagram fotografiju te društveno odgovoran marketing na društvenim mrežama. Prva tri natječaja imat će žiri koji će odabrati najbolje radove, a prva dva bit će popraćena online izložbom. Učenici će se moći međusobno ocjenjivati i rangirati na društvenim mrežama putem alata koje koriste u svakodnevnoj komunikaciji te će svi realizirani radovi biti dostupni na online profilima udruge Metamedij. Također, održan će biti i DJ livestreaming na Facebooku.
 
Projekt “Mladi na mreži” provodi se od lipnja 2021. do lipnja 2022. godine te će u tom vremenskom periodu 200 mladih biti motivirano za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim projektima i educirano za online sadržaje koji ih zanimaju. Osim toga, pružena će im biti sva stručna, tehnička i mentorska podrška za razvoj participativnih umjetničkih projekata.
 
Vrijednost projekta je 463.988,06 kuna, od čega iznos od 394.389,85 kuna (85%) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok je iznos od 69.598,21 kuna (15 %) sufinanciran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Više informacija o EU fondovima moguće je pronaći na internetskim stranicama www.strukturnifondovi.hr ili www.esf.hr.
 
Sadržaj dopisa isključiva je odgovornost Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij.