Preskočite na glavni sadržaj

MKM: 544.180,00 eura za programe poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2023. godini

Objavljeni su rezultati Javnog poziva za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2023. godini kojim su osigurane potpore u ukupnom iznosu od 544.180,00 eura odnosno 4.100.124,21 kuna za 267 programa poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika.
vrijeme: 17.05.2023. -
url: https://min-kulture.gov.hr/
Zadržavajući temeljne kriterije Javnog poziva za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika Ministarstvo kulture i medija već petu godinu zaredom osigurava potpore programima vizualnog stvaralaštva vrednujući prethodni umjetnički rad, suodnos sa suvremenim umjetničkim kontekstom, inovativni i istraživački pristup radu i stvaranju, kao i ukupni doprinos daljnjem razvoju područja suvremene umjetnosti u cjelini. Potporama vizualnim umjetnicima nastoji se osigurati kontinuitet njihovog stvaralaštva i dati poticaj razvoju novih umjetničkih ideja i koncepcija, s posebnim naglaskom na dostupnost i vidljivost umjetničkog rada vizualnih umjetnika u suvremenom kulturnom kontekstu.
 
Iznos koji je Ministarstvo kulture i medija u 2023. godini u svome proračunu osiguralo za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika, veći je za više od 50 % u odnosu na prethodnu godinu, a takvo značajno povećanje rezultat je jačanja aktivnosti u području vizualnih umjetnosti koje se ogleda u kvaliteti i inovativnosti predloženih programa, ali i nastojanja Ministarstva kulture i medija da podrška programima bude realna i snažna te da se omogući ostvarenje programa u cijelosti.
 
Potpore vizualnim umjetnicima dodijeljene su u dvije kategorije:
 
A/ Potpora stvaranju, produkciji i distribuciji radova iz područja vizualnih umjetnosti za aktivnosti:
 
    A1. Umjetničko istraživanje i edukacija umjetnika
    A2. Realizacija novih radova
    A3. Prezentacija rada
 
B/ Poticaj umjetnicima za autorski rad na samostalnoj izložbi.
 
Programe poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika prijavljene na Javni poziv razmatralo je Stručno povjerenstvo za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u Republici Hrvatskoj u 2023. godini u sastavu: Jasminka Babić, predsjednica, Lada Bošnjak Velagić i Marko Tadić.

Rezultate potražite na: https://min-kulture.gov.hr/?id=23878