Preskočite na glavni sadržaj

Mjesta kreativnog pogleda

U nedjelju, 5. rujna, s početkom u 11 sati, u prostoru Dječjeg vrtića Mak (Vijenac Murse 8, Osijek) bit će predstavljen projekt 'Mjesta kreativnog pogleda' kao rezultat sedmodnevnog oslikavanja pročelja vrtića muralima koji imaju za zadaću, osim estetske komponente oplemenjivanja prostora, biti ujedno i platforma koja će odgajateljicama poslužiti kao 'udžbenik na otvorenom' u radu s djecom vrtićkog uzrasta.
vrijeme: 05.09.2021. -
mjesto: Osijek
url: https://www.facebook.com/mjesta.kreativnog.pogleda/

Projekt je započeo 30. kolovoza, te su u oslikavanju sudjelovali Tea Jurišić kao umjetnička voditeljica, Diana Mataković, Maja Biondić, Dominik Vuković i Jasmin Mišković uz svesrdnu pomoć 15ak volontera koji su svakodnevno bili od velike pomoći prilikom realizacije projekta.
 
“Mjesta kreativnog pogleda” je projekt koji se bavi problematikom komunikacije i odgoja u okruženju derutnog, neprimjerenog, grafitima išaranog sadržaja u kontekstu oronulih fasada odgojno-obrazovnih institucija (vrtića). Promatrajući dugogodišnju nebrigu oko Dječjeg vrtića Mak u Osijeku došlo je do ideje kako s intervencijama na "oku neugodnim" pročeljima kreirati mjesta u kojima će se, prije svega, najmlađi tj. korisnici, predškolci i zajednica općenito osjećati ugodno. Odgoj kreativnosti uvjetuje i prostore u kojem provodimo svakodnevicu, prostor u kojemu se naš pogled ugodno osjeća te se ista odgaja od rođenja, pri tome podrazumijevamo procese socijalizacije (vrtić, škola,...) odnosno mjesta u kojima provodimo većinu vremena.
 
Projekt ima za cilj derutno pročelje prenamijeniti u metodičko-didaktičko sredstvo, koje bi ujedno služilo kao pomoć u radu odgajateljica s djecom te bi kao takav bio jedinstven na ovim područjima. Nadalje, promoviranje umjetničkih vrijednosti u kontekstu najmlađe (vrtićke) populacije te ono za što smatramo da je najvrjednija činjenica a to je kontinuirana komunikacija između najmlađih i umjetničkih ostvarenja te u konačnici razvoj i promidžba vizualnih umjetnosti.
 
Projekt se provodi u suradnji s institucijom Dječji vrtići Osijek (Vrtić Mak, Osijek).
 
Projekt je financiran od strane Ministarstva kulture i medija RH, Grada Osijeka te privatnih sponzora koji su svojom donacijom podržali projekt.