Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni simpozij 'Baština 20. stoljeća'

Međunarodni simpozij 'Baština 20. stoljeća' održat će se 15. i 16. srpnja u Muzeju grada Korčule u organizaciji udruge Siva zona. Simpozij ukazuje na dobre kulturne i umjetničke prakse iz povijesti 20. stoljeća i posebnost otoka Korčule kao modela održivog otočkog razvoja. 
vrijeme: 15.07.2022. - 16.07.2022.
mjesto: Korčula
url: http://sivazona.hr/
Kroz interdisciplinarni pristup simpozij propituje kulturni i geopolitički kontekst dvaju najznačajnijih međunarodnih okupljanja na otoku Korčuli, Korčulanske ljetne škole (1963 - 1974.) i Međunarodnih susreta umjetnika u Veloj Luci (1968 - 1972.).

Kritički nastrojeni mislioci oko časopisa Praxis i Korčulanske ljetne škole razvili su singularnu putanju humanističkog marksizma i socijalne analize u kontekstu socijalističke, samoupravne i nesvrstane Jugoslavije i stvorili mjesto razmjene kritičkih stajališta između Istoka i Zapada u hladnoratovskom kontekstu. Mislav Žitko analizira društvene antagonizame koji su bili u središtu Praxis filozofije tijekom 1960-ih i 70-ih godina, a Paul Stubbs govori o širem kontekstu, dekolonijalnosti i Pokretu nesvrstanih.

Ljiljana Kolešnik prikazuje razvoj umjetničkih kolonija u Jugoslaviji od 1950-ih, a Darko Fritz prezentira jednu od takvih kolonija održanu u Veloj Luci, koja je prvobitno zamišljena kao kolonija likovnih umjetnika za rad u mediju mozaika, no kroz sljedeća dva izdanja ostvarena je interdisciplinarna sinteza raznih umjetničkih disciplina, urbanizma, arhitekture te napokon multimedijalnog pristupa koji uključuje masovne medije i participaciju lokalnog stanovništva. Skulptor Ante Marinović, sudionik Međunarodnih susreta, govori o projektu Luka mozaika, u sklopu kojeg su od 2017. do danas producirani i postavljeni novi mozaici u javnom prostoru Vele Luke.

Dio simpozija su i diskusije „Briga za baštinu 20. stoljeća“ u kojima sudjeluju panelisti i dionici projekta Who Cares? te zainteresirana publika za koju je osiguran slobodan ulaz.
Opširnije