Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni književni festival u Splitu / Split Lit Int

Međunarodni književni festival u Splitu / Split Lit Int
Splitska udruga za kulturu SpLitera organizira međunarodni književni festival Split Lit Int - Salon meets Agora: Literary Mapping of the Mediterranean, koji će se održati od 27. studenog do 5. prosinca u Splitu.
vrijeme: 27.11.2021. - 05.12.2021.
mjesto: Split
url: https://www.splitera.eu/

Kao svojevrsni uvod u glavni program festivala, u subotu 27. studenog održat će se dva događanja - dječji program u Gradskoj knjižnici Marka Marulića s početkom u 11h te otvaranje izložbe u Etnografskom muzeju Split u 12h, pod nazivom “Moj Mediteran: Pozdravi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Italije, Grčke, Hrvatske, Libije, Malte, Maroka, Španjolske, Tunisa i Turske”.
 
Riječ je o izložbi fotografija književnika i književnica koji sudjeluju u projektu Salon meets Agora. Odabir fotografija donosi uhvaćene trenutke njihovog i našeg Mediterana danas. Izložba se održava na tavanu Etnografskog muzeja i otvorena je tijekom trajanja festivala, a izložba je organizirana uz suradnju udruge Culture Hub Croatia.
 
Program festivala nastavit će se u srijedu 1. prosinca u kavani Bellevue od 19h razgovorom o Mediteranu; predstavljanjem projekta lokalnoj publici (uz sudjelovanje Brune Bebić, Vilme Benković, Alide Bremer, Edija Matića i Tanje Radmilo), a nastavit će se uz splitske književnice i književnike koji će čitati svoje radove. Sudjeluju Jasen Boko, Tonka Alujević, Edi Matić, Ivica Ivanišević, Jurica Pavičić, Dragan Markovina, Marina Vujčić, Renato Baretić, Siniša Kekez i Boris Dežulović.
 
Četvrtak 2. prosinca rezerviran je za dolazak međunarodnih gostiju - sudionika na projektu, a program se nastavlja u petak 3. prosinca jutarnjom šetnjom i razgovorom u gradu, turom “Salon & Agora” pod vodstvom Ivice Proface. Istog dana, u 14:30h u kavani Central održat će se razgovor sa sudionicom projekta, Francescom Borri iz Italije, i splitskim autorom Juricom Pavičićem na temu društvenog i političkog razvoja mediteranske obale. Razgovor će moderirati Edi Matić.  Program se nastavlja u 19:00h u kavani Bellevue razgovorom “In a Foreign Land - Far Away From the Mediterranean Home” s Alemom Grabovcem (Njemačka), Ivnom Žic (Švicarska) i Dragicom Rajčić (Švicarska), a koji će moderirati Alida Bremer. Dan završava još jednim razgovorom, ovog puta između Virginie Monteforte (Malta) i Tomislava Oroza (Zadar), a koji će se dotaknuti najvažnijih problema Mediterana danas.
 
Subota 4. prosinca, posljednji dan festivala, započet će turom po gradu pod vodstvom Ivice Proface, a nastavit će se u kafiću Ghetto Club u 11:30, razgovorom na kojem sudjeluju Ralph Hammerthaler (Njemačka), Arianne von Graffenried (Švicarska) i Renato Baretić, a koji će razgovarati o mogućnostima postavljanja na scenu i pisanja o aktualnim krizama Mediterana. Razgovor će moderirati Bruna Bebić.
 
Program se nastavlja u 14:30 u kavani Luxor, razgovorom između Andreja Nikolaidisa (Crna Gora), Senke Marić (Bosna i Hercegovina), Dragana Markovine i Matjaža Pikala (Slovenija) o problematičnim susjedstvima na Jadranskoj obali - o ekologiji, granicama, politici i turizmu. Razgovor će moderirati Tanja Radmilo.
 
Program festivala završava programom u 19:00h na Sceni A Umjetničke akademije u Splitu - čitanjima na kojima sudjeluju, uz moderiranje Alide Bremer, Gönza Osmen (Turska), Marija Dejanović (Hrvatska/Grčka), Senka Marić (Bosna i Hercegovina), Naywa Bin Shatwan (Libija), RAMO Thek-Zeroual (Maroko), Ines Abassi (Tunis), Nebojša Lujanović, Francoise Beaune (Francuska) i Andrej Nikolaidis (Crna Gora). Uz čitanje, Fitzgerald & Rimini (Švicarska) održat će glazbeni performans, a prisutni će moći pogledati i ulomak iz predstave “Dijete od pijeska” Anje Ostojić. 
 
Festival je dio programa projekta “Salon meets Agora: Literary Mapping of the Mediterranean”, a koji je podržala njemačka zaklada Allianz Kulturstiftung.