Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni dan muzeja 2022. / Moć muzeja

Međunarodni dan muzeja 2022. / Moć muzeja
Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodni dan muzeja ove je godine obilježen temom Moć muzeja (The Power of the Museums). Pregled događanja na dan 18.5.2022.
vrijeme: 18.05.2022. -
url: http://www.mdc.hr
Stotinjak muzeja diljem Hrvatske obilježit će u srijedu 18. svibnja 2022. raznolikim programima 45. Međunarodni dan muzeja pod temom „Moć muzeja“. Nositelj manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba na čiju se inicijativu Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježava od 1980. godine, a ovogodišnjom temom Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu pozvao je muzeje da kroz koncepte održivosti, inovacija i obrazovanja istraže potencijal baštinskih ustanova u ostvarivanju društvenog napretka.

Kako bi pridonijeli u ostvarivanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja i aktivno se uključili u rješavanje socijalnih, ekonomskih i klimatskih izazova današnjice, muzeji su organizirali izložbe i stručna vodstva, predstavljanja muzejskih izdanja, tribine i okrugle stolove, predavanja i posjete arheološkim lokalitetima. Također, koristeći suvremene komunikacijske tehnologije muzeji će brojnim kreativnim radionicama i edukativnim serijalima na društvenim mrežama ukazati na „moć muzeja“ u izgradnji zajednice podržavanjem demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i dijaloga među različitim kulturama, promicanjem društvene ekonomije i racionalnog korištenja resursa, odnosno nudeći svojim korisnicima mogućnost cjeloživotnog učenja čime doprinose u izgradnji informiranog i angažiranog civilnog društva.

Slijedeći podtemu „Moć inovacija u digitalizaciji i dostupnosti“ Hrvatski povijesni muzej predstavit će svoj prvi online katalog Karte vojnogeografskih instituta u Hrvatskom povijesnom muzeju koji prikazuje europske i hrvatske zemlje u izdanju dvaju najvažnijih vojnogeografskih instituta na području srednje i jugoistočne Europe dok će Etnografski muzej u Zagrebu predstaviti rezultat dugogodišnjeg projekta Etnografski muzej Online, kojim je zahvaljujući radu muzejskih stručnjaka na digitalizaciji funudsa u suradnji s vanjskim suradnicima uspostavljen portal namijenjen samostalnom korisničkom pretraživanju kataloga muzejskih predmeta i jedinica građe iz dokumentacijskih fondova. Muzej Gacke izložbom „Baština u nestajanju“ otkrit će nepoznate detalje o industrijskoj baštini „ličkog Manchestera“, Znanstvena knjižnica u Zadru u suradnji sa zadarskim muzejima približit će kroz knjižničnu građu javnosti povijest muzejskog djelovanja u Zadru, dok Gliptoteka HAZU poziva građane da putem društvenih mreža „plesnim koracima“ obiđu njihove muzejske zbirke i upoznaju umjetnička djela i autore, od antike do moderne i suvremene umjetnosti, kojima je ples poslužio kao inspiracija.
U Rovinju se otvara obnovljena Kuća Batana koja koristeći tehnologiju proširene stvarnosti posjetitelje vodi na putovanje kroz maritimnu povijest, prirodno nasljeđe i kulturnu svakodnevicu grada sv. Eufemije, Muzej grada Rijeke nudi stručni razgled kroz izložbu radova riječkog slikara Romola Venuccija čiji se slikarski opus može doživjeti kao ekvivalent političkih mijena grada Rijeke u 20. stoljeću, Nacionalni muzej moderne umjetnosti poziva građane da im se pridruže u vodstvu kroz aktualne izložbe „Fotografije“ Fedora Džamonje i „Transformacija drva“, a zanimljiv program priredili su i u Hlebinama gdje će Galerija naivne umjetnosti posjetiteljima uz pomoć holograma približiti bogatu kulturnu i prirodnu baštine Podravine.

Pojedini muzeji odlučili su potaknuti svoju publiku na suočavanje s neugodnim aspektima povijesti i ukazati na diskriminaciju marginaliziranih skupina, poput Tiflološkog muzeja u Zagrebu koji prvom institucionalnom izložbom LGBTIQ tematike u Hrvatskoj pod nazivom „Uđite u naša četiri zida“ skreće pažnju javnosti na kršenje prava jedne podzastupljene i ranjive skupine u društvu ili riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja u kojem se otvara gostujuća izložba Hrvatskog športskog muzeja „Tišina na sedmercu“ koja predstavljajući povijest sporta gluhih upozorava na potrebu boljeg uključivanja osoba s invaliditetom u sve aspekte društvenog života.

Izvor: MDC

Pregled događanja na dan 18.5.2022. / događanja u svibnju