Preskočite na glavni sadržaj

Matica hrvatska pokrenula novu nagradu - Zaslužnik/zaslužnica Matice hrvatske

Matica hrvatska pokrenula je novu nagradu - Matičin zaslužnik ili zaslužnica, a prvu takvu nagradu primio je Josip Brleković, dugogodišnji Matičin zaposlenik i jedan od najboljih poznavatelja povijesti najstarije hrvatske kulturne institucije. 
vrijeme: 05.07.2023. -
url: http://www.matica.hr

Nagrada je osmišljena na prijedlog Matičina predsjedništva, dodjeljivat će se u obliku 3D loga Matice hrvatske autora Borisa Ljubičića, a na prijedlog akademika Stjepana Damjanovića nosi naziv „Zaslužnik/ica Matice hrvatske“.

Može se dodijeliti članovima, zaposlenicima i ne-članovima koji su pridonijeli boljitku Matice hrvatske. Bilo koji član može svoj prijedlog uputiti Predsjedništvu, a konačnu odluku o dodjeli donosi Glavni odbor.

Svoj profesionalni put u Matici hrvatskoj Josip Brleković započeo je honorarno 1999, a od 1. srpnja 2002. postaje zaposlenik Matice gdje sudjeluje na raznim projektima.

Prilikom dodjele nagrade predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran rekao je da je „tijekom svih godina rada Josip Brleković postao jedan od najvećih poznavatelja Matičine povijesti, kako one prije 180 godina, tako i ove nedavne. Ni jedna sinteza ili bilo koja druga kronika ili povijesno izdanje vezano za Maticu hrvatsku nije ugledalo svjetlo dana bez arhivske građe oko koje im je pomogao Josip Brleković. Bilo da se radi o Matičinim redakcijama, stručnim službama, zaposlenicima, dužnosnicima, članovima, suradnicima i ograncima ili pak vanjskim institucijama i pojedincima, kolega Josip nezaobilazna je stanica“.

Detaljnije:
www.matica.hr