Preskočite na glavni sadržaj

Manifestacija Noć knjige održava se od 21. do 23. travnja

Manifestacija Noć knjige održat će se u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige od 21. do 23. travnja, najavila je Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice na konferenciji za novinare u četvrtak u Gradskoj knjižnici u Zagrebu.
vrijeme: 21.04.2023. - 23.04.2023.
url: https://nocknjige.hr/

Svečano otvorenje Noći knjige održat će se 21. travnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a tema manifestacije "Sanjaju li roboti električne knjige" propituje fenomen umjetne inteligencije, napomenula je Zvonarek.
 
Raspravljat će se, istaknula je, o tomu može li umjetna inteligencija biti korisna i za knjigu i čitanje te o tomu zanemarujemo li, oslanjajući se olako na njezina rješenja, vlastite intelektualne resurse.
 
Bit će riječi, dodala je, i o tomu hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku moći potpuno zamijeniti čovjeka te može li stroj postati uspješan autor. Razgovarat će se i o tome što bi umjetna inteligencija mogla značiti za umjetnost, osobito za književnost, napomenula je Zvonarek.
 
Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba ocijenila je da su se sudionici Noći knjige, s obzirom na njihov broj, kao i broj organizatora programa te broju prijavljenih programa, pronašli u temi i prepoznali je kao važnu i vrlo izazovnu za doba u kojem živimo.
 
Za ovogodišnju Noć knjige 2023. trenutno je 615 prijavljenih organizatora programa, od čega je 155 narodnih knjižnica s ograncima, 313 ustanova, dvjestotinjak škola i vrtića, rekla je Štalec Obradović te dodala da je trenutno prijavljeno 1100 programa i različitih akcija.
 
Istaknula je i da će se ove godine Noć knjige održati i u hrvatskim bolnicama te će se na pedijatrijskim odjelima čitati djeci. Uključili su se i mjesni odbori s kvartovskim programima, a programi će se održavati i za ljude u domovima za starije osobe, rekla je te dodala da u manifestaciji sudjeluju brojne udruge, kulturni centri i kafići.
 
Organizatori manifestacije su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.
 
Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.

Izvor: Hina