Preskočite na glavni sadržaj

Kultura svima — najava ciklusa inkluzivnih ćakula i edukacija

U okviru projekta 'Kultura svima' riječke udruge Filmaktiv počinju redovite edukacije za inkluziviranje subjekata u kulturi. Prva u nizu edukacija bit će održana u četvrtak, 4. travnja, u 13 sati, u Gradskoj knjižnici Rijeka na temu analize inkluzivnosti institucije i prijenosa inkluzivnih praksi te edukacije u području audioinkluzije (izrade inkluzivnih knjiga, audiovodstva izložbama, audionajava i mnogih drugih).
vrijeme: 04.04.2024. -
mjesto: Rijeka
url: https://kulturasvima.filmsvima.com/

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog istraživanja i analize riječkih institucija u kulturi, Inkluzivno kulturno vijeće mladih (IKVM) Kultura svima pokreće redovite edukacije za inkluziviranje subjekata u kulturi.
 
Kroz radionice, ćakule, razmjene dobrih praksi i podršku u inkluzivizaciji idućih godinu dana planiraju obogatiti kulturu u Rijeci te potaknuti razvoj inkluzivnih kulturnih praksi. Radionice, edukacije, ćakule otvorene su svima, a najviše će doprinijeti kapacitiranju radnica i radnika u kulturi. 
 
Zahvaljujući divnim ljudima okupljenim u IKVM Kultura svima nastao je stanoviti nastavak projekta Kultura svima kojim ćemo imati priliku podijeliti svoja znanja i uvide u području inkluzije s drugim subjektima u kulturi, ali i zajedno savladati nove inkluzivne kulturne prakse. Ispred nas je jedna intenzivna godina nakon koje, nadamo se, ništa neće biti isto. Inkluzivnije i toplije.
— Maja Ogrizović, inicijatorica i voditeljica inkluzivnih projekata udruge Filmaktiv + Hej!
 
Prva takva edukacija, koja za cilj ima kapacitiranje radnica i radnika u kulturi za inkluzivan i ravnopravan rad sa slijepim i slabovidnim osobama, održat će se 4.4. u 13:00 u novootvorenoj Gradskoj knjižnici Rijeka. Svaka se edukacija sastoji od dva dijela — prvog kroz koji se analizira inkluzivnost subjekta kod kojeg gostuju te drugi kroz koji se provodi edukacija specifična za navedenog subjekta.
 
Tako će članovi i članice IKVM Kultura svima okupljene povesti u inkluzivnu šetnju institucijom te predstaviti primjere inkluzivizacije koju GKR uspješno provodi. Cilj je predstaviti inkluzivne aktivnosti koje se već događaju u našoj zajednici kako se potaknula razmjena znanja i praksi. U drugom dijelu susreta, nakon pregleda postojećih pozitivnih inkluzivnih praksi, IKVM Kultura svima priprema edukaciju snimanja i montaže audiomaterijala poput audioknjiga ili audiovodstva izložbom. Tina Tus i Anamarija Šepl, članice IKVM Kultura svima, učit će nas snimanju i montaži različitih audiosadržaja kako bismo svi skupa postali makar mrvicu više audioinkluzivni. Od tog trenutka će u GKRi (ne)službeno postojati mali audioinkluzivni hub koji će biti dostupan svima na korištenje u suradnji s projektom Kultura svima.
 
Prijave su otvorene svima, s posebnim pozivom radnicima i radnicama u kulturi kao i umejtnicima i umjetnicama. Sudjelovanje je besplatno uz obavezne prijave putem Google obrasca: bit.ly/Kultura-svima_GKR_audioinkluzija
 
Projekt udruge Filmaktiv, naziva Kultura svima financiran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Financirano sredstvima Europske unije.