Preskočite na glavni sadržaj

[Kreativna Europa] Europska komisija objavila izvješće o zdravlju i dobrobiti glazbenika

U kontekstu inicijative “Music Moves Europe”, Europska komisija objavila je izvješće “Zdravlje i dobrobit profesionalnih glazbenika i glazbenih stvaratelja u EU – uvidi iz istraživanja za politiku i praksu“ koje ističe glavne rizike za fizičko i mentalno zdravlje profesionalnih glazbenika i glazbenih stvaratelja te prikazuje primjere uspješnih politika i praksi u nekoliko država članica EU-a.
vrijeme: 18.01.2023. -
url: https://culture.ec.europa.eu/


Izvješće otkriva da su zdravlje i dobrobit profesionalnih glazbenika i glazbenih stvaratelja u EU-u osjetljivi na nekoliko čimbenika rizika te da je potrebno djelovanje na mnogim frontama kako bi se zaštitili.
Europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel rekla je: 'Profesionalni glazbenici i glazbeni stvaratelji djeluju u kontekstu koji se brzo mijenja, u kojem se glazba stvara, distribuira, konzumira i monetizira na potpuno nove načine. Nova realnost stavlja dodatni pritisak i stres na glazbene profesionalce kojima je sada potreban niz drugih vještina uz njihovu virtuoznost i stručnost što izaziva zabrinutost za njihovo zdravlje i dobrobit. Ovo izvješće rasvjetljava rizike i radnje koje su potrebne za zaštitu i poboljšanje zdravlja, dobrobiti i otpornosti glazbenih profesionalaca. To je važan korak u našim nastojanjima da poboljšamo politiku i živote milijuna profesionalnih glazbenika i glazbenih stvaratelja diljem EU-a.'
Preporukama i znanjem iznesenim u Izvješću, Komisija pokazuje stalnu predanosti i podršku europskom glazbenom sektoru. Izvješće ističe glavne rizike za fizičko i mentalno zdravlje profesionalnih glazbenika i glazbenih stvaratelja, daje primjere uspješnih intervencija i radnji (politika i praksi), te Izdvaja ključne političke lekcije iz istraživanja i daje preporuke za politike i prakse (u smislu edukacije, prevencije i liječenja) koje mogu poboljšati fizičko i mentalno zdravlje i sigurnost glazbenika i glazbenih stvaratelja u EU-u.
 
TRI KLJUČNE PORUKE IZ IZVJEŠĆA
 
  1. Prva ključna poruka uključuje nacionalne i lokalne vlasti koje u svojim postupcima i politikama trebaju obratiti pozornost na sve aspekte zdravlja i dobrobiti glazbenih profesionalaca. To uključuje dugoročne i nevidljive rizike tjeskobe uzrokovane uspješnošću, usamljenost i socijalne tjeskobe, financijsku nesigurnost, fizičko naprezanje, poremećaji i gubitak sluha izazvanog bukom, poremećaje spavanja, oštećenja glasa, upotrebe supstanci i alkohola, probleme s vidom i depresije.
 
  1. Druga ključna poruka odnosi se na mentalnu dobrobit glazbenika kao tema u nastavnim programima glazbenih škola. Svaki kurikulum visokog obrazovanja u glazbenoj školi trebao bi uključivati značajnu i obveznu komponentu o rizicima i prevenciji psihološke i mentalne dobrobiti, a nastavni planovi i programi glazbenih škola trebali bi više pozornosti posvetiti glazbi kao profesiji: posebice, kako zarađivati za život kao glazbenik u današnjoj industriji.
 
  1. Treća ključna poruka odnosi se na profesionalne mentalne i fizičke terapije koje su financijski nedostupne  za većinu glazbenika. Nacionalne, regionalne i lokalne vlasti trebale bi osigurati modele financiranja primjerenih tretmana za glazbene stvaratelje. Ako to već nije uspostavljeno, vlasti bi trebale razmotriti razvoj sustava u kojem bi sustav zdravstvenog osiguranja izravno pokrivao ili nadoknađivao dio posebnih troškova liječenja glazbenika.
 
O IZVJEŠĆU

Izvješće je jedna od aktivnosti inicijative “Music Moves Europe”, koja je okvir za aktivnosti EU-a u potpori europskom glazbenom sektoru. U tom kontekstu, pripremna radnja 2018. – 2020. „Music Moves Europe: Poticanje europske glazbene raznolikosti i talenta” pomogla je Europskoj komisiji u osmišljavanju ciljane potpore za glazbeni sektor u okviru programa Kreativna Europa 2021. – 2027, a ovo je izvješće dio provedbe te pripremne radnje.


Izvor: DKE - ured Kultura