Preskočite na glavni sadržaj

Koncertni projekt 'Dorissimo possibile'

Tri hrvatske glazbene škole - Glazbena škola Slavonski Brod, Glazbena škola Blagoje Bersa iz Zadra, koje su sukreirale projekt Bersiana, te Osnovna glazbena škola Kontesa Dora iz Našica, pripremile su novi glazbeni projekt kojim će nastaviti upoznavati i promovirati bogatstvo hrvatskoga glazbenog stvaralaštva. Riječ je o projektu - Dorissimo possibile čiji je program usredotočen na život i glazbeni opus Dore Pejačević.
vrijeme: 10.03.2023. - 18.03.2023.
mjesto: Slavonski Brod, Našice, Zadar

Ove 2023. godine obilježavamo 100 godina od smrti Dore Pejačević, skladateljice čiji se opus smatra jednim od najznačajnijih glazbenih opusa u povijesti hrvatske glazbe i čija je europska prepoznatljivost danas neupitna. Koncertnim projektom DORISSIMO POSSIBILE, koji priređuju učenici osnovnoškolci i srednjoškolci te njihovi mentori iz spomenutih triju glazbenih škola, programski ćemo se usredotočiti na život i glazbeni opus jedne od najznačajnijih hrvatskih skladateljica.
 
Glavna ideja projekta je izvoditi djela Dore Pejačević, kako u izvornom obliku, tako i u raznovrsnim obradama i aranžmanima za druge instrumentalne i vokalno-instrumentalne sastave. Učenici triju škola združit će se u zajedničkim izvedbama kroz formiranje mješovitog zbora i tamburaškog orkestra, nastupat će u različitim komornim sastavima te solistički. Na taj način oživjet ćemo glazbu Dore Pejačević te učenike upoznati s opusom koji stoji u temeljima povijesti hrvatske glazbe i kulture.
 
Dorissimo possibile proći će svim trima gradovima, počevši u Slavonskom Brodu 10. ožujka, zatim u Našicama 11. ožujka, te zaokružiti svoje putovanje u Zadru 18. ožujka. No, putovanje neće biti završeno jer tek tada glazba Dore Pejačević ostat će trajno upisana u nutarnji svijet svakoga mladog čovjeka koji je sudjelovao u sukreiranju ovoga jedinstvenog glazbenog doživljaja.

Projekt pratite i na društvenim mrežama Glazbene škole Slavonski Brod (Facebook Instagram)!  
https://gsslavonskibrod.com/