Preskočite na glavni sadržaj

Književni petak: 'Suvremeni imperativ ljepote'

Tribina Književni petak, pod nazivom 'Suvremeni imperativ ljepote' će se održati u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu 6, u čitaonici na 1. katu, u petak, 15. listopada, s početkom u 20 sati. Događaj će se prenositi i putem interneta - YouTube kanala Knjižnica grada Zagreba.
vrijeme: 15.10.2021. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.kgz.hr/hr

Od grčkih se izvora pojam lijepoga vezivao uz smisao kozmosa koji je podrazumijevao harmoniju (kozmos je skladno uređen), pa riječ "kozmetika" danas označava radnje dovođenja lica i tijela u skladnu formu, nasuprot viškovima i nepravilnostima (deformacijama, asimetrijama, disproporcionalnostima). S druge strane, u pojedinim se umjetničkim pokretima modernizma razvila afirmacija "ružnoga" kao protesta kozmičkoj ljepoti, odnosno umjetnost je izražavala važnost upravo tih "viškova" i "nepravilnosti" koji odstupaju od kanona ljepote, a u kojima se događa smisao umjetnosti kao emancipacijskog zahtjeva za autentičnošću.

Na tribini će biti zastupljeni različiti pogledi na transformaciju mišljenja lijepoga danas, a sudionici će raspravljati na koje se sve načine imperativ ljepote reflektira u umjetnosti i estetskoj medicini. (G. S.)

Sudionici: Željana Bolanča, Frano Dulibić
Urednik i voditelj Književnog petka: Goran Sunajko

Prijave za dolazak u knjižnicu do popunjenja mjesta.

YouTube kanal Knjižnica grada Zagreba