Preskočite na glavni sadržaj

Kazalište Ulysses: Najavljena premijera Shakespearovog 'Othella'

U utorak je na Brijunima održana konferencija za medije u povodu premijere predstave 'Othello', Williama Shakespeara, u režiji ukrajinske redateljice Oksane Dmitriieve. Premijera će se održati u subotu, 22. srpnja, na tvrđavi Minor na Malom Brijunu.
vrijeme: 22.07.2023. -
mjesto: Brijuni
url: https://www.ulysses.hr/

Na konferenciji su sudjelovali i govorili svi članovi autorskoga tima i glumačkog ansambla, direktor kazališta Ulysses Duško Ljuština, direktorica SARTR-a Maja Salkić, Lenka Udovički i Rade Šerbedžija.
 
Drama “Othello”, najavljena je kao jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespeareovih tragedija.
 
Rekavši kako je predstava nastala u koprodukciji sa sarajevskim ratnim teatrom SARTR i ukrajinskim umjetnicima, umjetnička direktorica i suradnica na projektu Lenka Udovički istaknula je kako je ova sezona kazališta Ulysses posvećena ukrajinskim umjetnicima.
 
Dodala je kako kreativni tim uključuje i druge ukrajinske autore odnosno scenografa i kostimografa Mykhayla Nikolyeva, kompozitoricu Katerynu Palachovu i koreografkinju Innu Falkovu.
 
“Kazalište Ulysses otvorilo je vrata stanovnicima Ukrajine za vrijeme ruske invazije i u namjeri pružanja sigurnog i mirnog utočišta prošle godine organiziralo je dva višednevna kampa za ukrajinske umjetnike, obitelji i djecu” – istaknula je Udovički.
 
Dodala je kako su se umjetnička djelovanja i suradnje nastale u tim kampovima nastavile, a u tom je duhu kazalište uputilo poziv redateljici Oksani Dmitriievoj i cijelom autorskom timu “Othella”.
 
Prema njezinim riječima važnost suradnje Ulyssesa i ukrajinskih umjetnika sa Sarajevskim ratnim teatrom ogleda se u činjenici da je to kazalište nastalo i opstalo u ratnim uvjetima, boreći se za pravdu, mir i slobodu.
 
“SARTR kao teatar osnovan u periodu opsade, svjedočanstvo je o fenomenu duhovnog otpora agresiji”, poručila je Udovički dodavši kako razmjena iskustava i podrška koju umjetnici u ovom trenutku mogu pružiti jedni drugima je od iznimne važnosti.
 
Redateljica predstave Oksana Dmitriieva naglasila je kako su u fokusu priče zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i najvažnije od svega – ljubav.
 
“U ovoj važnoj temi istraživat će se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše. Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije – crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju”, poručila je Dmitriieva.
 
Ustvrdivši kako predstavama teatar Ulysses želi biti uvijek aktualan glumac i osnivač kazališta Rade Šerbedžija izrazio je zadovoljstvo što je, kako je rekao “sve to poprimilo značenje i oblik onog teatra o kojem sanjao, a to je da postane internacionalan teatar''.