Preskočite na glavni sadržaj

Kazališni šalabahter Teatra Tirena

Kazališni šalabahter Teatra Tirena
Kazališni šalabahter nastao je kao dio projekta Kazalište po mjeri publike, a riječ je o online publikaciji namijenjenoj djeci i mladima te nastavnicima, odgajateljima, pedagozima, roditeljima i svima ostalima koji rade sa skupinama djece i mladih. Šalabahter služi kao uvod u kazališnu umjetnost, podsjetnik na njene poznate i manje poznate pojmove te pomoć pri gledanju predstave i razgovoru/analizi nakon odgledanog.
Trenutno je Šalabahter usmjeren učenicima od 5. razreda osnovne škole nadalje, no u Tireni se već spremaju nadograditi ga i proširiti na sve ostale dobne skupine. Isto tako, u ovoj je fazi zasnovan na dramskom kazalištu, ali plan je uključiti i druge izvedbene vrste i oblike.
 
Kazališni šalabahter podijeljen je u tri osnovna dijela: Prije predstave, U kazalištu i Nakon predstave, a svi se njegovi dijelovi stalno mijenjaju i nadopunjavaju, pa je tako nedavno nadopunjen kategorijama: kazališna praznovjerja i osnovni kazališni pojmovi te rubrikom 'Što gledamo?'.
 
Nadopunjen je i upitnik za analizu kazališnih predstava koji se sad razdvaja na različite uzraste za koje se pitanja za analizu razlikuju.
 
Autorice tekstova, upitnika i projektne ideje su Ines Škuflić Horvat, Katarina Šulc, Maja Sviben, Nina Horvat i Nora Krstulović koja je zaslužna i za koncept, dizajn i tehničku realizaciju.
 
Program je podržalo Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.