Preskočite na glavni sadržaj

Kazališni šalabahter: 'Što gledamo?'

Kazališni šalabahter, edukativni online projekt Teatra Tirena za djecu i mlade na Svjetski je dan kazališta, 27. ožujka, dobio novu kategoriju – 'Što gledamo?'.
vrijeme: 27.03.2022. -
url: https://salabahter.tirena.hr/

Može li balet biti komičan, lutkarska predstava opera, a mjuzikl konceptualan? Naravno! I to ne samo zato što je u kazalištu (gotovo) sve moguće, već i zato što kad govorimo o kazalištu često miješamo žanrove, izvedbene oblike i strategije. Što je zapravo što i kako se snaći u tom bogatstvu pojmova?
 
Jednostavno: uz pomoć Tireninog Kazališnog šalabahtera, besplatne online publikacije koja služi kao uvod u kazališnu umjetnost, podsjetnik na njene poznate i manje poznate pojmove, pomoć pri gledanju predstave te razgovoru i analizi nakon odgledanog.
 
Kazališni šalabahter namijenjen je djeci i mladima te nastavnicima, odgajateljima, pedagozima, roditeljima i svima ostalima koji rade s djecom i mladima. Podijeljen je u tri osnovna dijela: Prije predstave, U kazalištu i Nakon predstave.
 
U novoobjavljenoj kategoriji "Što gledamo?" nalaze se tekstovi o baletu, dramskom kazalištu, lutkarskom kazalištu, mjuziklu, neverbalnom kazalištu, operi, postdramskom kazalištu i suvremenom plesu, a uključuju i poveznice na zanimanja povezana s određenim kazališnim žanrom / oblikom / izvedbenom strategijom, koje pak možete jednim klikom grupirati s obzirom na to jesu li fokusirani na glazbu, tekst, pokret, ples ili vizualno!
 
Jedna od posebnosti Šalabahtera je i Upitnik za analizu predstave koji učitelji mogu poslati svojim učenicima, a učitelji zatim sve odgovore mogu preuzeti u Excell tablici. Novost je da je upitnik i sadržajem i vokabularom sad prilagođen za čak tri različita uzrasta - niže razrede osnovne škole, više razredi osnovne škole te onaj za srednjoškolce i studente.
 
Cijeli je Kazališni šalabahter potpuno besplatan, a kontinuirano će dobivati nove kategorije i nadopunjavati stare.
 
Šalabahter je nastao uz pomoć sredstava Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Autorice tekstova, upitnika i projektne ideje su Maja Sviben, Nina Horvat, Ines Škuflić Horvat, Katarina Šulc i Nora Krstulović koja je zaslužna i za koncept, dizajn i tehničku realizaciju.
 
Kazališni šalabahter nalazi se na poveznici salabahter.tirena.hr.
 
Teatar Tirena nezavisno je kazalište u kojem su tijekom 24 godine postojanja postavljeni brojni autorski projekti s temama koje se tiču djece i mladih. Tirenini su ciljevi izvrsnost i društvena odgovornost – kazališnim jezikom progovaraju o aktualnim problemima iz života publike kojoj se obraćaju.