Preskočite na glavni sadržaj

Kazališna galerija 'Zajc' – novi pogled na kazalište

Novouređena Kazališna galerija 'Zajc', šetalište kazališnom magijom i baštinom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca  u Rijeci, prvi put svoja vrata otvara u utorak, 16. studenog 2021. 
vrijeme: 16.11.2021. -
url: https://hnk-zajc.hr/galerija-zajc/
Stalni postav Galerije Zajc smješten je u dinamičnom prostoru dvaju krakova bočnih stepeništa i na tzv. “Vidikovcu Klimt”, galeriji na najvišem katu zgrade Kazališta.
Posjetiteljice i posjetitelje moći će pogledati i istražiti kako se uz pomoć scenografije, rasvjete, kostima i drugih elemenata stvara kazališna magija. Moći će razgledati šešire i kostime, pročitati vrijedne dokumente, vidjeti fotografije te doznati mnoge anegdote iz povijesti Kazališta.
Važan dio priče o Kazalištu jest i uvid u to kako Kazalište radi danas, koje sve službe i radionice sudjeluju u složenom i kreativnom procesu priprema i realizacije predstava.
Dojmovi publike i njihova sjećanja na davne i ne tako davne dane Kazališta čine "Vremensku kapsulu" koja će se trajno nadopunjavati.
"Vidikovac Klimt" pruža poseban pogled na rane radove slavnog Gustava Klimta koji su nastali upravo za svod riječkog kazališta i uskoro će biti vraćeni na svoje originalno mjesto.

Galerija će imati povremeni program uživo namijenjen različitim grupama publike te interaktivan, edukativan i promotivan program online.
 
Galerija „Zajc“ izvedena je u koautorstvu, naime, koncept su osmislili Katarina Mažuran, Marin Blažević i Alan Vukelić. Autorica i kustosica izložbe o povijesti i svakodnevici kazališta je Katarina Mažuran. Pored "Vidikovca Klimt" najveće atrakcije Galerije "Zajc" čine tri prostora u kojima smo uprizorili magiju umjetnosti scenografije (autor: Stjepan Buković), kostimografije (autorica: Manuela Paladin Šabanović)i dizajna svjetla (autori: Alan Vukelić i Dalibor Fugošić).
U realizaciji projekta surađivali su i: fotograf  Dražen Šokčević, upraviteljica promidžbe, marketinga, prodaje i odnosa s javnošću Ana Miljanović, arhivar Ervin Mičetić, kazališni slikari i kipari Bojana Borovac, Nada Benzia, Željko Kranjčević Winter i Vladimir Tomić, djelatnici video službe Sead Ajanović i Predrag Potočnjak, urednica kazališnih izdanja Andrea Labik, scenografkinja Paola Lugarić, voditeljica programa europskih projekata Jasmina Šegon, djelatnice i djelatnici šminkerske i vlasuljarske radionice, frizeraja, garderobe i tehničkih službi. Autorice dizajna i postava izložbe su Borka Širola i Lada Sega.
Galerija "Zajc" projekt je Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture i projekta Kreativne Europe ADESTE+.
Tjedno radno vrijeme Galerije i raspored grupnih i pojedinačnih vođenih posjeta za građanke i građane i sve ostale informacije objavljivat će se na web stranicama Kazališta svakog ponedjeljka.