Preskočite na glavni sadržaj

Kaštel Rota u Momjanu hrvatski je primjer digitalizirane baštine za Twin it! kampanju

U tijeku je Twin it! kampanja koja se provodi s ciljem prikupljanja i vidljivosti digitalizirane baštine u 3D obliku radi oblikovanja zajedničkog podatkovnog prostora kulturne baštine na području čitave Europe. Uz kolege iz Poljske, Služba za digitalizaciju kulturne baštine Ministarstva kulture i medija za Europeanu je podijelila svoja iskustva i način pristupanja odabiru digitalizirane baštine za Twin it! kampanju. Više informacija na poveznici.
vrijeme: 08.03.2024. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

Podsjećamo, Ministarstvo kulture i medija priključilo se kampanji odabirom kaštela Rota u Momjanu, jednog od najboljih primjera srednjovjekovnoga obrambenog graditeljstva u Istri, čije se ruševine nalaze na izoliranoj stijeni iznad doline rijeke Argile, na sjeverozapadu istarskog poluotoka. Prvi podaci o utvrdi datiraju iz 13. stoljeća, od kada su u njoj stolovali pripadnici obitelji De Mimiliano, grofovi Gorički, Wachspeutel, Habsburg, Topplach, Raunach i Rota. U trećem desetljeću 19. stoljeća utvrda je napuštena, a prema grafičkim prikazima iz 18. i 19. stoljeća očiti su procesi propadanja napuštenog objekta koji se u samo stotinjak godina, od velebnog zdanja pretvorio u ruševine s tek nekoliko očuvanih zidova.

 
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Buje i talijanska regija Regione del Veneto 2015. godine financirali su i pokrenuli projekt istraživanja i konzervacije dvorca, koji je obuhvaćao konstrukcijske i sanacijske radove te arheološka istraživanja, koja su rezultirala podacima o arhitektonskom razvoju utvrde te o svakodnevnom životu tijekom sedam stoljeća. Ti su podaci ujedno i velik doprinos istraživanju srednjovjekovnoga obrambenog graditeljstva, ali i nastavku obnove i prezentacije utvrde.
 
S obzirom na to da se utvrda još uvijek smatra ugroženom, njena 3D digitalizacija za Twin it! kampanju omogućuje daljnje istraživanje i očuvanje bogate povijesti. Više informacija na poveznici.