Preskočite na glavni sadržaj

Jazz By The Book: jazz koncerti u riječkom antikvarijatu Ex libris

Dražen Franolić i Nino Mureškič glazbenici su sličnog afiniteta s velikim iskustvom u sviranju arapske, turske, indijske, jazz i balkanske glazbe. U srijedu, 3. travnja, u 19 sati, održat će koncert u riječkom antikvarijatu Ex libris.
vrijeme: 03.04.2024. -
mjesto: Rijeka
url: https://www.facebook.com/ri.exlibris

Dražen Franolić (HRV) - oud / arapska lutnja
Nino Mureškič (SLO) - udaraljke

 
Svaki od njih je velika kreativna glazbena osobnost, a zajedno stvaraju i izvode autorske kompozicije te glazbu koja nastaje spontano i u trenutku. S obzirom na to da se radi o ravnopravnim i zrelim glazbenicima, njihova je glazba poput dijaloga koji teče i slobodno se razvija. Nino Mureškič svira različite udaraljke i to programu daje dinamiku i raznolikost, ali smirujuća atmosfera koja nastaje slušatelje potpuno obavija magičnošću koja će ih nakratko izbaviti od užurbanosti i anksioznosti moderne svakodnevnice. Zajedno su za izdavačku kuću Nota Bene Records snimili dva albuma, Jar i Papillon. Treći album Waiting izlazi sredinom travnja.

Ulaz na svaki koncert je besplatan! Program je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke.
 
“Koncertnim programom Jazz By The Book slavimo jazz glazbu, koja nepovratno mijenja svijet otpočetka 20. stoljeća, uključujući književnost. Ex libris kao nakladnik objavljuje jazz književnost od Beat generacije naovamo, kao i djela samih jazzista, npr. Charlesa Mingusa, oživljavajući ih potom glazbeno-književnim događanjima. Jazz glazba i kultura jazza okosnica je književnog stvaralaštva u Jazz Beat ediciji. Prvim naslovom, koji nosi ime edicije, a priredio ga je Vojo Šindolić, istražujemo vezu između glazbe i Beat književnosti, dok sljedećima nadalje istražujemo iskustvo jazza kao svojevrsnog jezika književnosti: riječ je o raznolikom mnoštvu autora, od kojih neki spadaju u najznačajnije aktere svjetske književnosti, poput Jacka Kerouaca, Harukija Murakamija i Ralpha Ellisona, pored sjajnih glazbenika i književnika, poput Charlesa Mingusa, Yusefa Lateefa i drugih. Širimo opseg interesenata udruživanjem književnih promocija s koncertima jazz (improvizirane) glazbe u izvedbi izuzetnih glazbenika. Postojano omogućujemo spajanje žive glazbe, književnosti i slikanja, radi života svih koji u umjetnosti na bilo koji način sudjeluju.”
- Karlo Ilić, glazbenik i urednik
 
Prethodni koncerti dostupni su za gledanje i slušanje na Youtubeu:
https://www.youtube.com/@karloilic

Facebook Event