Preskočite na glavni sadržaj

Jadran Jeić. 'Fecit in Agram'

U sklopu 'Srijede u Muzeju' Gradskog muzeja Varaždin 3. travnja, u Starom gradu predstavlja se knjiga Jadrana Jeića 'Fecit in Agram', o povijesti zagrebačkog kordofonog glazbalarstva 19. stoljeća. Jadran Jeić knjižničar je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, glazbenik, istraživač i promicatelj hrvatske tradicijske glazbene baštine, a knjiga je rezultat njegovih višegodišnjih arhivskih i terenskih istraživanja.
vrijeme: 03.04.2024. -
mjesto: Varaždin
url: https://www.gmv.hr/

Osim Franje Kuhača, ovom temom u Hrvatskoj nitko se nije sustavnije bavio, pa knjiga predstavlja prvi cjelovit pregled glazbalarskog obrta trzalačkih glazbala u 19. stoljeću, posebno tambura, gitara i mandolina. U njoj se iznosi mnoštvo dosad nepoznatih podataka o cehovima, samoukim graditeljima, izučenim majstorima glazbalarima, zanatskim udruženjima, koncertima, ali i o cijenama i vrstama glazbala, uz slikovne i tekstualne opise, načine ugađanja i tonske opsege instrumenata koji se čuvaju u hrvatskim (i svjetskim) muzejima i privatnim zbirkama. U knjizi je objavljena i najstarija poznata gitara zagrebačkoga graditelja Franje Finka iz 1829., koju čuva Gradski muzej Varaždin, a veliko poglavlje posvećeno je trgovini glazbalima Tomay i Tkalčić, čiji su vlasnici braća Tomay rođeni Varaždinci. Iako je naglasak knjige na Zagrebu u 19. stoljeću, ona je relevantna za širi prostor, pa tako i za varaždinsku povijest i glazbenu baštinu, te predstavlja nemjerljiv doprinos glazbenoj publicistici.
 
U predstavljanju sudjeluju: urednik prof. dr. sc. Damir Agičić iz nakladničke kuće Srednja Europa d. o. o., u kojoj je knjiga objavljena, recenzentice dr. sc. Lidija Bajuk i dr. sc. Vilena Vrbanić te autor knjige. U popratnom programu nastupit će nekoliko vrsnih glazbenika na povijesnim glazbalima: Zlatko Josip Grgić, Noami Konforta, Elizabeta Skobe Barbir, Lidija Bajuk i Jadran Jeić. Dio programa je i prigodna izložba glazbala različitih zagrebačkih glazbalara, nastala kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja i suradnje Vilene Vrbanić i Jadrana Jeića, s povijesnim pregledom zagrebačkog kordofonog glazbalarstva kroz priču o glazbalarskim tvornicama, radionicama, obrtima i trgovinama 19. stoljeća. Izložba je u Starom gradu GMV-a postavljena za razgled do 28. travnja, a kustosica u GMV-u Jelena Rančić dopunila ju je građom iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, koja ukazuje na širi utjecaj zagrebačkih glazbalara i njihove veze s Varaždinom.
 
Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan!