Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Viviane Sassen otvara 12. Organ Vida

Međunarodni festival fotografije Organ Vida donosi samostalnu izložbu nizozemske umjetnice Viviane Sassen Venera i Merkur, prvu veliku izložbu ove autorice u Hrvatskoj i na ovim prostorima, koja će otvoriti 12. festivalsko izdanje u srijedu, 29. lipnja s početkom u 20 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Kustosica izložbe je Marina Paulenka
vrijeme: 29.06.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://ovfestival.org/hr/

Tijekom šest mjeseci Viviane Sassen je imala pristup francuskom dvorcu Versailles gdje je zaronila u arhive i upotrijebila artefakte i arhitekturu palače kako bi stvorila nove fotografije i kolaže. Fotografije fragmenata skulptura kao i fotografije iz privatne korespondencije kraljice Marie-Antoinette aludiraju na neispričane priče Versaillesa. Privučena tijelima predstavljenim u brojnim mramornim kipovima palače, Sassen je stvorila hibridne forme koje se poigravaju pojmovima seksualnosti i roda, a kako bi utjelovila ove priče, umjetnica je radila s grupom mladih žena koje su odrasle u blizini palače. Ovi se modeli pojavljuju i nestaju u gomili slika koje miješaju starinsko s modernim i stvarno s lažnim. Središnji element Venere i Merkura je 20-minutna 2-kanalna video projekcija u kojoj su sve fotografije iz projekta. Za ovaj video rad nizozemska spisateljica Marjolijn van Heemstra napisala je kratke priče o skrivenoj povijesti palače koje čita glumica Tilda Swinton. Umjetnica će za izložbu u MSU-u napraviti i site-specific instalaciju koja se, osim tema plodnosti i majčinstva, referira i na suvremene feminističke pokrete kao što su Femen, Pussy Riot i #MeToo.

Umjetnica Vivianne Sassen prisustvovat će otvorenju izložbe, a netom pred otvorenje, 29. lipnja u 19 sati, s njom će biti upriličen razgovor kojeg će voditi kustosica Marina Paulenka.

Viviane Sassen je nizozemska umjetnica, živi u Amsterdamu i radi podjednako u svijetu mode i likovne umjetnosti. Poznata je po korištenju geometrijskih oblika i jarkih boja, apstraktnom, gotovo nadrealnom prikazu ljudskog tijela te kombiniranju dokumentarne i inscenirane fotografije. Sassen je 2007. nagrađena nizozemskom umjetničkom nagradom Prix de Rome, a 2011. osvojila je nagradu Infinity Međunarodnog centra za fotografiju u New Yorku za primijenjenu i modnu fotografiju. Veliki dio njezinih radova nastao je diljem Afrike, gdje je provela djetinjstvo ali i dio odraslih godina. Ti radovi zanemaruju tradicionalne granice žanrova i bave se problematičnom vezom između fotografije, imperijalizma i kolonijalizma.

Istoga dana, u srijedu 29. lipnja u 20 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti otvara se glavna izložba 12. Organa Vida No Tears Left to Cry s radovima deset finalisti⁞ca: Marin Håskjold, Mara Jenny, Naomi Moonlion, Yosi Negrín, Sara Pukanić, Ezra Šimek, Nils Stelte, Ana Vallejo, Filip Vest i Nicole Maria Winkler. Radovi finalisti⁞ca u fokus stavljaju društvene dimenzije osjećanja te se bave prevladavajućim negativnim osjećajima poput tjeskobe ili apatije, ali i predstavljaju afektivne alternative, istražuju i zamišljaju drugačije emotivne dimenzije utopije, distopije, imaginacije i fantazije. Kustosi_ce izložbe su: Barbara Gregov, Lovro Japundžić i Lea Vene.

Pored izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti, 12. Organ Vida u Galeriji Miroslav Kraljević (GMK) predstavlja samostalnu izložbu umjetnika Thomasa Cap De Villea INTERLOPE koja se otvara 30. lipnja i traje do 15. srpnja, te grupnu izložbu Osjetljive točke u Galeriji Nova s umjetnicama: Julie Favreau, Margaret Haines, Katarzynom Perlak i Fette Sans koja se otvara 1. srpnja i traje do 16. srpnja. Festival nastavlja dugogodišnju suradnju s Fotobook festivalom Kassel  te u GMK prezentira uži izbor fotoknjiga Nagrade Kassel Dummy.

Program podržavaju: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu grada Zagreba, Turistička zajednica grada Zagreba, Mondriaan Fonds, Netherlands Embassy in Zagreb.