Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Vis-à -Vis 200 – Arheološka baština otoka Visa' u Klovićevim dvorima

Izložba 'Vis-à -Vis 200 – Arheološka baština otoka Visa' u Klovićevim dvorima
Velika izložba 'Vis-à -Vis 200 – Arheološka baština otoka Visa', koja je prvotno bila postavljena u Splitu u povodu dvjestote obljetnice osnutka splitskoga Arheološkog muzeja, moći će se razgledati u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori u razdoblju od 11. svibnja do 2. srpnja 2023.
vrijeme: 11.05.2023. - 02.07.2023.
mjesto: Zagreb
url: http://www.gkd.hr



Ova obljetnička izložba predstavlja više od 750 odabranih, najreprezentativnijih spomenika Arheološkog muzeja u Splitu pronađenih na prostoru otoka/grada Visa (antička Issa).  Raznorodni arheološki  predmeti (natpisi, skulpture, vaze i druge keramičke posude, terakote, nakit, oružje, oruđe, novac) svjedoče o najranijim tragovima života na otoku, od pretpovijesti pa sve do ranoga srednjeg vijeka, s naglaskom na grčki polis(grad državu) Isu i njegov dinamičan razvoj tijekom razdoblja helenizma.
 
Najstariji eksponat na izložbi je ulomak impresso keramike iz starijeg neolitika (prva polovica 6. tisućljeća pr. Kr.) iz Krajicine spile  (Tvardo špila) na Visu, dok su najmlađi eksponati srebreni nakit i elementi nošnje pokojnika (trojagodne naušnice, naušnice s granuliranim koljencima, puceta i kopčice), iz 15. stoljeća, pronađeni  u grobu uz crkvu sv. Marije u Podselju  (Velom Selu) na Visu.

Raznovrsne keramičke posude pronađene u isejskim grobovima od 4. st. pr. Kr.  do 1. st. po. Kr. najzastupljeniji su eksponati, a atraktivno prezentirane pružaju sjajan uvid u razvoj keramičke proizvodnje u antici. U sklopu ove izložbe održavat će se i likovne radionice izrade replika grčke keramike.
 
U nekoliko tematskih cjelina izložba osvjetljava pretpovijesno razdoblje i prve kontakte s Grcima, isejsko gospodarstvo, svakodnevni život grada, novac, pogrebne običaje, rimske (carske) skulpture te razdoblje kasne antike i srednjega vijeka na otoku Visu.

Među najznačajnijim eksponatima izložbe su brončana glava božice Artemide, kameni grčki natpisi i nadgrobni spomenici, među kojima je i najstariji grčki natpis u stihu pronađen u Hrvatskoj, onaj na steli isejskog junaka Kalije. Izložba prvi put, nakon dugogodišnjih i kompleksnih restauratorsko-konzervatorskih radova, predstavlja dvije monumentalne rimske carske skulpture iz Ise. Treća skulptura, isejski lorikat  (kip u oklopu), moći će se razgledati u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu.
 
Na predstavljanju izložbe novinarima, Jelena Jovanović, viša kustosica Arheološkog muzeja u Splitu i koautorica izložbe, rekla je da su tom obljetničkom i retrospektivnom izložbom željeli istaknuti lokalitet Issa smješten u gradu Visu, što je jedan od najznačajnijih i najvećih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj.  Izrazila je nadu da će izložba pokazati ono o čemu Višani godinama sanjaju i za što sada skupljaju sredstva, a to je stalni muzej za arheološki materijal viške baštine, o čemu će se prirediti i prezentacija.
 
Viša kustosica Jasmina Bavoljak podsjetila je na dug kontinuitet Klovićevih dvora u organizaciji arheoloških izložbi, od one koja se također bavila Visom i pokazala jedan od smjerova u kojem će se ići, do izložbi o Vučedolu, drevnoj kineskoj kulturi, Pompejima, nigerijskoj umjetnosti. "Kontinuitet se pokušava nastaviti, ali arheološke izložbe su skupe u produkciji, ne samo zato što je materijal delikatan nego i po načinu postavljanja koji je potpuno drugačiji od umjetničkih izložbi", napomenula je.
 
Izvor: Galerija Klovićevi dvori / Hina