Preskočite na glavni sadržaj

Izložba učeničkih radova u Galeriji umjetnina Split

​U subotu, 6. svibnja 2023. u 12 sati u Galeriji umjetnina otvara se izložba likovnih radovi učenika splitskih osnovnih škola Bol, Kman-Kocunar, Lokve-Gripe i Lučac pod nazivom 'Moja prva izložba'.
vrijeme: 06.05.2023. -
mjesto: Split
url: https://www.galum.hr/izlozbe/

Muzejski edukativni programi usmjereni školskoj djeci, zbog više ili manje objektivnih razloga, rijetko postižu željene rezultate. Djeca su sve više opterećena nastavnim gradivom, likovni odgoj sveden je na jedan školski sat tjedno, a svaka dodatna aktivnost i izdatak izazov je i za učenike i za roditelje i za škole. Muzejima za takvu vrstu programa često nedostaje financija i kadrova, ponajprije kustosa pedagoga. Kao posljedicu imamo sporadične organizirane posjete muzejima i pokoju radionicu, uglavnom tijekom školskih praznika, obično uza skroman odaziv učenika.

Projekt Moja prva izložba osmišljen je i pokrenut s namjerom da se takvo stanje počne mijenjati, odnosno da se intenzivnijom suradnjom škola i muzeja obuhvati što više djece. Program koji uključuje posjet muze­ju i rad u školi usmjeren je na više razrede osnovne škole i učenike koji su vannastavnim aktivnostima u likovnim grupama i školskim zadrugama već pokazali interes za likovnu umjetnost. Predviđeno je da na kraju proce­sa učenici svoje radove pokažu na izložbi u Galeriji umjetnina, sudjelujući pritom u po­stavu, kao i u pripremi popratnog kataloga. Tako bi prošli cjelokupan proces od nastanka rada do njegova izlaganja i prezentiranja. Bu­dući da na području Splita djeluje 28 osnov­nih škola, one bi u određenom vremenskom ritmu participirale u projektu.

U prvom izdanju projekta Moja prva izložba sudjelovali su učenici osnovnih škola Kman- Kocunar, Lokve-Gripe, Lučac i Bol, pod men­torstvom svojih nastavnica Vesne Šiklić, Jelene Dimec, Nataše Stipica Kilić, Renate Božić Lukić. Iako je svaki početak izazovan i donosi niz nepredviđenih okolnosti, uvjeren sam da na kraju svi možemo biti zadovoljni jer su ciljevi u najvećoj mogućoj mjeri ostvareni. Dokaz tome je izložba oko pedeset radova i popratni katalog. Prvo upada u oči raznolikost likovnih tehnika i disciplina u kojima su se djeca okuša­la. Približno polovina ih se odlučila za slobodan izbor motiva, dok su oni drugi inspiraciju našli u umjetničkim radovima koje su vidjeli u Galeriji umjetnina. Posebno je zanimljiva ra­znolikost djela i umjetnika koji su ih privukli, kao i način kako su im pristupili, počevši od želje da pokažu vlastito likovno umijeće, preko slobodnog poigravanja s predloškom pa sve do izražavanja osobnog kritičkog stava. Kao „do­kazni materijal“ na izložbu i u katalog uvrstili smo reprodukcije umjetničkih djela koja su našim budućim umjetnicima poslužila kao po­ticaj. Izložba u cjelini pokazuje ne samo talent učenika već i vrijedan rad njihovih nastavnica koje ulažu pozamašnu količinu kreativnosti kako bi se ta nadarenost prepoznala i razvijala.
 
Autor koncepta i voditelj projekta, Božo Majstorović. Koordinatorice projekta: Renata Božić Lukić (OŠ Bol); Jelena Dimec (OŠ Lokve-Gripe); Nataša Stipica Kilić (OŠ Lučac); Vesna Šiklić (OŠ Kman-Kocunar); Ana Čukušić (Galerija umjetnina).

Katalog izložbe