Preskočite na glavni sadržaj

Izložba u Zadru - 'Žedni na rivi'

U četvrtak, 21. listopada 2021., na zadarskoj rivi bit će predstavljena privremena umjetnička instalacija posvećena vodi pod nazivom 'Žedni na rivi' autora zadarskog Studija PIN (arhitektura) i umjetnika i kustosa, Marka Goluba (crteži). 
vrijeme: 21.10.2021. -
mjesto: Zadar
Nakon otvorenja instalacije prof. dr. sc. Pavao Pavuša Vežić povest će sve zainteresirane u moderiranu šetnju gradom s tematskim naglaskom na pristupu besplatnoj pitkoj vodi u javnom prostoru, tj. bunarima i povijesnim javnim špinama po kojima je tijekom svoje povijesti Zadar bio poznat.
Zadarski zdenci svojevrsni su simbol grada, koji u javnom prostoru danas ljudima ne nudi mogućnost da se osvježe ili utaže žeđ. Slično je i s povijesnim špinama, koje najvećim dijelom nisu u funkciji, dok su nove javne česme rijetka iznimka, ali u gradu danas postoje tek dvije. Sve to čini Zadar gradom s izrazito niskim komunalnim standardom po pitanju dostupne besplatne pitke vode u javnom prostoru. Privremena umjetnička instalacija ukazuje na taj komunalni i javnozdravstveni problem.   
Instalacija i moderirana šetnja organiziraju se u sklopu projekta Žedni grad autora Saše Šimprage koji Goethe-Institut Kroatien provodi u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD. 
Opširnije