Preskočite na glavni sadržaj

Izložba novosadske umjetnice Adrienn Újházi u Salonu Galić

Otvorenje izložbe ''Threads of Transformation'' novosadske interdisciplinarne umjetnice Adrienn Újházi održat će se u petak 5. travnja u 19 sati u splitskom Salonu Galić.  
vrijeme: 05.04.2024. - 29.04.2024.
mjesto: Split
url: https://hulu-split.hr/
U sklopu međunarodnih projekata koji se ističu eksperimentalnim pristupima, transdisciplinarnošću i inovacijama u suvremenoj umjetnosti, HULU će ugostiti vizualnu umjetnicu i istraživačicu Újházi Adrienn  (SR/HU). 

Radi se o umjetnici posvećenoj istraživanju interdisciplinarnog područja gdje se umjetnost, znanost i tehnologija spajaju, te jednoj od rijetkih predstavnika iskonskog bio-art-a u regiji.

''Od djetinjstva, autorica Adrienn Újházi duboko je povezana s prirodom te primjećuje kako se u svim područjima ljudske djelatnosti, uključujući umjetnost, stvara otpad od materijala koji zagađuju okoliš. Odlučna u smanjenju korištenja sintetičkih materijala, ona u svojoj umjetničkoj praksi eksperimentira s materijalima prirodnog porijekla, dostupnima u našim kuhinjama.
Újházi, poput kemičarke u eksperimentalnoj kuhinji, istražuje intrigantan svijet SCOBY-a, neobičnog mikroorganizma koji inspirira njenu umjetnost. Za one koji nisu upoznati s kombučom, napitkom od fermentiranih simbiotskih kolonija bakterija i gljivica (SCOBY = symbiotic culture of bacteria and yeast), to je početak njenog istraživanja nekonvencionalnih materijala i otkrivanja nove dimenzije umjetničkog izraza: bio arta i eco arta.

Izložba “Threads of Transformation” ("Niti Transformacije") pruža višemedijsko putovanje kroz domene života i smrti, umjetnosti i medicine.'' - iz predgovora, Katarina Duplančić, kustosica projekta

Ulaz je slobodan,  a izložba se može pogledati do 29. travnja 2024.